[FOTO] AIRSOFT UDRUGA PODRAVINA U koprivničkom kampusu održan vojnički kamp

Iako je prvotno zamišljen dobni uzrast od petog do osmog razreda, zbog velikog interesa kandidata izvan tih okvira, sudjelovali su i mlađi, ali i stariji.

Foto: Luka Krušec

Airsoft udruga Podravina održala je vojnički kamp na prostorima Udruge, iza koprivničkog kampusa. Kamp je trajao dva dana, a sudjelovalo je trideset učenika raznolikog uzrasta.
Iako je prvotno zamišljen dobni uzrast od petog do osmog razreda, zbog velikog interesa kandidata izvan tih okvira, sudjelovali su i mlađi, ali i stariji.

Marijan Kereša voditelj je Vojničkog kampa, a 8 je godina bio profesionalni vojnik te je diplomirao sigurnost. Airsoftom se bavi 10 god, a prije 5 godina osnovao je Airsoft udrugu Podravina, uz koju je i dopredsjednik Hrvatskog Airsoft Saveza.
U klubu airsoft kao aktivnost doživljavaju malo drugačije od drugih građana te se trude kroz airsoft povezati sve povezive aktivnosti počevši od borilačkih vještina, planinarenja, streličarstva, streljaštva itd.

– Primijetili smo da mlađim generacijama fale vještine kao što su osnove orijentacije i boravka u prirodi, ne znaju kakve sve opasnosti vrebaju, kako se obući za boravak u prirodi pa smo pokrenuli Vojnički kamp gdje uvodimo disciplinu, urednost, higijenu, ali ih i učimo kako timski funkcionirati i pomagati jedni drugima. Prošle godine smo dva puta organizirali kamp u trajanju od 24 sata, a reakcije su bile odlične pa smo ove godine odlučili odužiti kamp na dva i pola dana. Reakcije roditelja i klinaca koji sudjeluju u kampu su odlične, no žale se da kamp traje prekratko te da bi ga htjeli produljiti na barem tjedan dana. Nažalost još uvijek nismo u mogućnosti to ostvariti zbog velikih financijskih izdataka koje to zahtjeva, ali već iduće godine planiramo organizirati dva kampa u trajanju od pet dana jer je ovo zaista prekratko da prođemo sve što bi htjeli, a i djeci će biti lakše kad se sve ove aktivnosti i predavanja rasporede na više dana jer će tako više toga zapamtiti za budućnost. Imali smo i dvije medicinske sestre, a u timu imamo i jednog medicinara koji je cijelo vrijeme bio ovdje tako da su i oni prenosili svoja znanja na mlade sudionike kampa – rekao je Kereša.

Prvi dan sudionici su se upoznavali s kampom nakon čega su održana predavanja orijentacije pomoću prirode, navigacijskih sredstava, kompasa, sata, pa sve do topografske orijentacije na kartama. Poslije predavanja tražili su po terenu točke koje su im postavili instruktori kako bi i u praksi naučili odrediti stranu svijeta, okrenuti se po azimutu itd. Kasnije je došla streličarska ekipa koja im je pojasnila povijest streličarstva, a mogli su se iskušati i u gađanju lukom i strijelom te samostrelom.

Drugi dan je bilo ustajanje u 6, došao je Vinko Peharda iz kluba tajlandskog boksa Samuraj s kojim su odradili tjelovježbu i trening samoobrane nakon čega je bio trening preživljavanja u prirodi gdje su naučili što se sve nosi u prirodu, kako izraditi zaklon i kako zapaliti vatru bez upaljača i šibica. Poslije je održano uvodno predavanje u airsoft gdje im je prije svega objašnjeno kako nošenje oružja nosi veliku odgovornost, koliko je to opasno te da ako se žele baviti sportskom disciplinom koja uključuje oružje da postoji disciplina koja je nešto manje opasna, ali da postoje i pravila kojih se moraju držati, a to je airsoft. Za kraj im je umirovljeni brigadir oružanih snaga Darko Kereša održao predavanje Domovinskog odgoja.

– Klinci su super, volim s njima raditi jer žele slušati i upijati znanje te svakako planiramo nastaviti s ovim projektom i u budućnosti – za kraj je rekao Kereša.