AGONIJA Čazmatrans prestao voziti učenike Podravskog sunca, natječaji za prijevoznika propali, COOR i roditelji sami voze djecu u školu

Djeca će dolaziti u školu, a to je najbitnije. Danas idemo s javnim pozivom i vjerujemo da će do 9. travnja sve biti riješeno i da ćemo pronaći službenog prijevoznika - istaknula je R. Popović.

Učenici COOR-a Podravsko sunce // Foto: Grad Koprivnica

Već puna tri mjeseca traje svojevrsna agonija u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce u Koprivnici, a radi se o problemu organiziranog prijevoza autobusima i kombijima za njihove učenike.

Još prije početka drugog dijela školske godine Grad Koprivnica, koji je osnivač COOR-a, javnom nabavom tražio je službenog prijevoznika, no ona je, kaže nam ravnateljica Podravskog sunca Radmila Popović, poništena zbog prevelikog iznosa koji je za prijevoz učenika ponudio Čazmatrans, a on je bio jedini ponuditelj.

Nakon toga, dodaje ravnateljica, jednostavnom nabavom prijevoznika je tražio sam COOR, ali i tu se samo javio Čazmatrans i za razdoblje do 15. lipnja dao je ponudu daleko iznad 200.000 kuna, a što je bio njihov maksimum. Na nekim relacijama i dvostruko ili trostruku veću, kaže, a broj učenika nije se mijenjao naspram prošle godine.

I što se dogodilo? Aneksom ugovora Čazmatrans je obavljao prijevoz i cijelo ovo razdoblje na početku 2018. godine, a službeno je ugovor istekao 15. ožujka. Još 16. i 19. ožujka Čazmatrans je učenike vozio u školu, doznajemo o svom trošku, ali i on je jučer, 20. ožujka, obustavljen. Izazvalo je to veliko ogorčenje i probleme među roditeljima.

– Sami, uz pomoć roditelja i nama bliskih udruga, prijevoz učenika danas smo uspjeli organizirati i tako će biti do proljetnih praznika. Velikoj većini prijevoz smo organizirali, možda samo nekolicini njih nismo uspjeli. Djeca će dolaziti u školu, a to je najbitnije. Danas idemo s javnim pozivom i vjerujemo da će do 9. travnja sve biti riješeno i da ćemo pronaći službenog prijevoznika – istaknula je R. Popović.

A što ako će ponuda prijevoznika ponovno biti iznad COOR-ova maksimuma, a to je 200.000 kuna?

– Nadamo se da će se ovaj put javiti više prijevoznika i da će cijene biti realnije. Ovdje se radi i o društvenoj odgovornosti – kazala je ravnateljica.

Zamjenica M. Samoborec, gradonačelnik Koprivnice Jakšić i ravnateljica Podravskog sunca R. Popović // Foto: Grad Koprivnica

U Podravsko sunce ide 98 učenika, i to ne samo iz Koprivnice već i iz svih drugih dijelova Koprivničko-križevačke županije, nekoliko njih i s ludbreškog je područja.

Prijevoz učenika dosad je plaćao Grad Koprivnica, iako, kaže ravnateljica, to bi trebalo rješavati nadležno ministarstvo.

S druge strane, ima i onih koji krive Grad Koprivnicu kao osnivača da je dopustio da do ovoga dođe.

– To se sve trebalo riješiti prije početka polugodišta, a ne sad usred nastave. U Gradu ih očito baš briga, bitnije su im bile promjene na pozicijama u vrhu gradske uprave – rekao je jedan od upućenih u ovu problematiku.

Komentar iz gradske uprave nismo uspjeli dobiti.

Kako bilo, tko god je u ovoj priči zakazao i zbog čega je došlo do ove situacije, učenike i njihove roditelje previše ne zanima. Njima je jedino važno da mogu normalno u školu.

Ne propustite: