Akcija za kupnju CT uređaja za rano otkrivanje raka pluća

Posebnost ovog uređaja je izrazito niska razina zračenja zahvaljujući kojoj se osobe mogu pregledati svake godine. Pravovremeno otkrivanje zloćudnog tumora pospješuje vjerojatnost izlječenja.

Ilustracija // Foto: drugidoktor.hr

Zaklada Hrvatska kuća disanja i Grad Zagreb pokrenuli su jednu od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj pod nazivom Otkrij na vrijeme. Glavni poticaj za pokretanje bili su statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva za 2016., koji pokazuju kako se s oko tri tisuće novooboljelih godišnje Hrvatska nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća.

U suradnji s Udrugom Jedra osmislili su akciju koja će pridonijeti smanjenju stope smrtnosti od bolesti dišnoga sustava te educirati građane o važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i suzbijanja čimbenika rizika te važnosti prestanka pušenja.

Glavni cilj akcije je prikupiti 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje ove zloćudne bolesti.

– Akcijom Otkrij na vrijeme prikupljaju se sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, koji je izlječiv ukoliko se na vrijeme otkrije. Posebnost ovog uređaja je izrazito niska razina zračenja zahvaljujući kojoj se osobe mogu pregledati svake godine. Pravovremeno otkrivanje zloćudnog tumora pospješuje vjerojatnost izlječenja – izjavio je akademik Miroslav Samaržija, Upravitelj zaklade Hrvatska kuća disanja.

Akcija će trajati od 16.11. do kraja godine, a sredstva se mogu donirati uplatom na broj žiro računa akcije: HR3923600001501932633 (Zagrebačka banka). (Newsroom)

Ne propustite: