ALARMANTNO Hara virus gripe, broj oboljelih neprestano raste

Broj zabilježenih slučajeva oboljelih od virusa gripe u Podravini i Prigorju popeo se na 1364. Usporedbe radi, lani je tijekom cijele sezone gripe, točnije od siječnja do početka travnja do kada je epidemija trajala, bilo prijavljeno ukupno 705 oboljelih.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

U zadnjem tjednu proteklog mjeseca na području Koprivničko-križevačke županije prijavljeno je čak 470 novooboljelih od virusa gripe. Podaci su to županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Ukupno gledajući, broj zabilježenih slučajeva popeo se na 1364. Podsjetimo, virus gripe stigao je u naše krajeve sredinom prosinca prošle godine, mjesec dana ranije nego lani. Smrtnih slučajeva nema.

– Moram primijetiti da je ove godine obrnuta situacija kada govorimo o oboljelima. Prvo je virus gripe počeo ‘napadati’ odrasle, a onda djecu. Pretpostavlja se da je to zato što su, u vrijeme dolaska gripe, još uvijek bili praznici – objašnjava dr. Danijela Pinter, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je da je teško odrediti kada će broj oboljelih biti u opadanju.

Najviše je oboljelih u dobi od 30 do 64 godine, ukupno njih 514, a slijede ih djeca u dobi od sedam do 14 godina s 253 prijavljena slučaja.

Usporedbe radi, lani je tijekom sezone gripe, točnije od siječnja do početka travnja do kada je epidemija trajala, bilo prijavljeno ukupno 705 oboljelih, a ni tada nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj koji bi bio uzrokovan virusom gripe.

Kako se nositi s gripom nedavno je pisala naša kolumnistica dr. Karmen Antolić. Njezinu kolumnu možete pročitati ovdje.

Ne propustite: