ALARMANTNO U pet godina iz Hrvatske otišlo 926 medicinskih sestara!

'Medicinske sestre najčešće odlaze u Irsku, Njemačku i Austriju, ali i u druge zemlje diljem svijeta. Najviše odlaze medicinske sestre koje su stekle dobro radno iskustvo, između 25. i 45. godine života'...

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do početka listopada 2017. godine iz Hrvatske je na rad u inozemstvo otišlo 926 medicinskih sestara, a zahtjev je podnijelo čak 1829.

Podatak je to Hrvatske komore medicinskih sestara jer je toliko medicinskih sestara zatražilo različite potvrde, ali sve s ciljem rada izvan Hrvatske.

– Medicinske sestre najčešće odlaze u Irsku, Njemačku i Austriju, ali i u druge zemlje diljem svijeta. Najviše odlaze medicinske sestre koje su stekle dobro radno iskustvo, između 25. i 45. godine života. Njihov je odlazak veliki problem u zdravstvenom sustavu jer da bi se osposobilo mladu sestru da bude spremna udovoljiti zahtjevima struke, potrebna su znatna ulaganja i vrijeme – kaže Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Također je napomenula da zabrinjava što iz zdravstvenog sustava odlaze visokoobrazovane medicinske sestre jer ih naš zdravstveni sustav nije “prepoznao”. Problem je to na koji se godinama upozorava, ali ga se i dalje ne rješava te se visokoobrazovanim medicinskim sestrama to obrazovanje praktički ne priznaje.

Predsjednica sestrinske komore kaže da medicinske sestre kao najčešće razloge odlaska na rad u inozemstvo navode osobni dohodak, ali i organizaciju te uvjete rada u zdravstvenim ustanovama.

– Neke zdravstvene ustanove navode da se na mnoge otvorene i ponovljene natječaje za zapošljavanje medicinskih sestara nitko ne javlja. Istodobno, potkraj prosinca 2017. godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je prijavljeno 979 medicinskih sestara, najviše njih srednje stručne spreme – govori Slava Šepec spominjući i slučajeve povratka medicinskih sestara i tehničara s rada u inozemstvu.

Na problem masovnog odlaska u inozemstvo medicinskih sestara i tehničara upozorit će se i najavljenom konferencijom upravo u aktualnom Međunarodnom tjednu sestrinstva.

Izvor: Međimurske novine.

Ne propustite: