ANDREJ PLENKOVIĆ (HDZ) Priznao da su male plaće u Međimurju dijelom rezultat propalih ulaganja u brodogradnju

Kad će zazvoniti alarm u Vladi i okrenuti se k onima koji su lokomotiva gospodarskog razvoja jer je i u Međimurju prisutan odljev kadrova?

Plenković u Međimurju // Foto: Međimurske novine

Neposredno prije obilježavanja 29. obljetnice osnivanja međimurskog HDZ-a, premijer Andrej Plenković (HDZ) odgovorao je i na pitanja novinara.

Novinari Međimurskih novina premijera Plenkovića pitali su kako to da je Međimurska županija dobila, kako je rekao, u zadnje dvije godine 450 milijuna, a brodogradnja 4,5 milijarde kuna. Kad će zazvoniti alarm u Vladi i okrenuti se k onima koji su lokomotiva gospodarskog razvoja jer je i u Međimurju prisutan odljev kadrova?

– Razumijemo mi taj problem, nije da da kod ne postoji neka vrsta nerazumijevanja. Politika naše Vlade je da jačamo regionalni razvoj, smanjujemo nejednakosti, podupiremo poduzetništvo – kazao je Plenković i dodao:

– A što se tiče brodogradnje, to je pitanje državnih jamstava, obveza koje su ostale na našim leđima iz prijašnjih vlada i mu tu kao država nemamo izbora da bi zadržali kredibilitet. Bitno je da ova grana idnudstrije mora funkcionirati na tržišnim osnovama.

Na potpitanje da su u Međimurju mišljenja da su i njihove male plaće rezultat propalih ulaganja u brodogradnju, Plenković je odgovorio:

– Dijelom da, no ne možemo se međusobno optuživati među regijama.

Darka Horvata, ministra gospodarstva, pitali su, pak, kolike su prosječne plaće u brodogradnji koja samo akumulira gubitke.

– Ova Vlada je 2017. godine stala na kraj svemu onome što se u Hrvatskoj događalo proteklih 29 godina. Stala je nakraj takvoj filozofiji brodogradnje i ova Vlada će spasiti sve što se spasiti može. Neke druge vlade i uprave ugovarale su brodove daleko, daleko ispod tržišne cijene i stvorili minus na poslovnom računu koji je u siječnju bio 575 milijuna eura. Siguran sam da državne institucije rade na tome da evidentiraju koliko je novaca potrošeno uzalud i što će se dogoditi s tim ljudima koji su donosili loše odluke, ne samo za brodogradnju, već kako sada vidimo i za sve poslovne subjekte – istaknuo je on.

Inzistirali su u Međimurskim novinama na iznosu prosječne plaće u brodogradnji koja kumulira gubitke, budući da se niske plaće tekstilki opravdavaju radom u niskoakumulativnoj grani.

Odgovor o iznosu nisu dobili.

– Ne znam kolika je prosječna neto plaća zadnjih 29 godina bila u brodogradilištima, ali su isto tako grijesi naše prošlosti da mi ovdje imamo niskoakumulativne grane s niskim plaćama – kazao je Horvat.

Ne propustite: