Arheološko nalazište Gradišće u Nedelišću

Lokacija arheoloških istraživajna je neposredno uz današnje naselje, sjerevno od regularnog toka rijeke Trnave u blizini Crkve Presvetog Trojstva.

Ilustracija

Već se od ranije u narodu spominje arheološko nalazište na sjeveru Nedelišća pod nazivom Gradišće.

Gradišće je veliko nizinsko utvrđeno naselje, nastalo vjerojatno početkom 13. stoljeća ili čak ranije kao ranofeudalni posjed. Naselje je imao veliki središnji naseobinski plato oko kojeg su postojali široki sustavi opkopa s vodom iz rijeke Trnave.

Zbog znatiželje koju je ovo mjesto pobudilo među arheolozima, 1984. godine obavljeno je pokusno arheološko istraživanje koje zajedno financiraju općinski SIZ za kulturu te mjesna zajednica Nedelišće. Lokacija arheoloških istraživajna je neposredno uz današnje naselje, sjerevno od regularnog toka rijeke Trnave u blizini Crkve Presvetog Trojstva.

Arheološka istraživanja Gradišća obavljena su sa sistemom sondi, postupnim skidanjem slojeva. Pokretni arheološki nalazi su uz cijele posude uključivali fragmente keramike, lampe, i svijećnjake. Većina nalaza keramike imala je utisnute žigove majstora lončara.

Također su pronađeni i metalni predmeti poput potkova, ostruga, čavala i slično, što ocrtava način života u tadašnje vrijeme. Unutar istraženih sondi otkrivene su tlocrtne osnove nastambi, kao i mnogobrojne životinjske kosti koje ocrtavaju način prehrane srednjovjekovnog gradišta. Vrlo važno otkriće su tragovi paljevine prisutni na cijelom području istražene zone, što pokazuje da je život u Gradišću prekinut razornim požarom.

 

Ne propustite: