BIRALIŠTA OTVORENA DO 19 SATI Hrvatska treći put bira svoje zastupnike u Europski parlament

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.

Hrvatska danas, po treći put, bira svoje zastupnike u Europski parlament. Ima ih pravo izabrati njih 12 na mandat od pet godina, a biračka mjesta otvorena su od 7 sati do 19 sati.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.

U Hrvatskoj će moći glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci. Glasuje se na listićima s 33 liste i 396 kandidata, birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena. Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta.

Građane koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta, Ministarstvo uprave upućuje da mogu glasovati uz predočenje potvrde za glasovanje. Potvrde u nedjelju izdaju uredi državne uprave u županijama i zagrebački Gradski ured za opću upravu, ističe Ministarstvo koje je na svojim stranicama objavilo popis ureda nadležnih za izdavanje potvrda s adresama i brojevima telefona. Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država na 119 biračkih mjesta, prva su otvorena u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu. Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 832 tisuće birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijuna 677 tisuća, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH. Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu, čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista. Izbore provodi oko 70 tisuća osoba, za promatranje ih se prijavilo 4720.

Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se u nedjelju iza 23 sata. Je li na izbore izašlo više ili manje birača nego prije pet godina, DIP objavljuje u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, piše portal Zagorje International.

Do 11:30 sati na izbore je izašlo 9,93 % birača. Na prošlim izborima izlaznost do 11 sati bila je manja, svega 7,64 posto.

 

Ne propustite: