Blagdan Svih svetih i Dušni dan na sjeveru

Snaga molitve najljepši je cvijet, a vaša zahvalnost i poštovanje fitilj su koji se nikada ne može ugasiti.

Blagdan Svih svetih jedan je od zapovjednih u Katoličkoj crkvi. Mnogi ga nazivaju “Danom mrtvih” što je prema katoličkom vjerovanju potpuno krivo. Crkva nas uči da ne postoje mrtvi, da je duša besmrtna te ona nakon smrti nastavlja živjeti, ali u drugom obliku. S toga 1. studenog molimo za sve svece, bili oni kanonizirani ili ne, koji su svoj život posvetili Bogu i širenju vjere.

Dan poslije nazivamo Dušni dan. U prošlosti su se tradicionalno na taj dan obilazili grobovi preminulih članova obitelji te su se palile svijeće za spokoj njihove duše, međutim, s vremenom su se oba običaja spojila te tako 1. studenog molimo za sve koji nisu više s nama, bez obzira na status svetosti koji su stekli tijekom života.

Lampaš i cvijeće dio su poklona “od nas” – “njima”. Bilo to cvijeće živo ili umjetno, vrijednost mu je jednaka, a jednaka bi trebala biti i namjera. Ne dokazivanje tko će urediti grobno mjesto ljepše i bogatije, već iskazivanje poštovanja i ljubavi prema pokojniku te odvajanje malo svog vremena kako bi se prisjetili dana kad su i oni bili među nama.

Nije važna veličina ni boja cvjetnog aranžmana ni dugotrajnost gorenja lampaša, već ljubav s kojom dolazite na grob svojih pokojnih. Snaga molitve najljepši je cvijet, a vaša zahvalnost i poštovanje fitilj su koji se nikada ne može ugasiti.


Fotografije u prilogu snimljene su u Koprivnici, Varaždinu, Turnašici, Nedelišću i Malom Bukovcu. Autori fotografija su Teo Vukšan, Lea Brlek, Tea Mesarić i Zvonimir Markač.

Ne propustite: