Blok umirovljenika zajedno od Vlade traži isplatu božićnica

Bila bi to samo još jedna potvrda i svih pozitivnih financijskih efekata koji se događaju u Hrvatskoj jer su svi ekonomsko – financijski pokazatelji u uzlaznoj putanji iako je Hrvatska gotovo godinu dana bila bez funkcionalne Vlade, naglašavaju u BUZ-u.

Ilustracija // Foto: pixybay.com

Stranka BUZ, Blok umirovljenici zajedno, postoji kao izraz političke volje umirovljenika i simpatizera koji su se aktivirali kako bi pomogli svojoj generaciji, ali i cjelokupnom stanovništvu Republike Hrvatske. Program stranke sadrži zajedničke ciljeve koji su od posebnog interesa za umirovljenike. Stranka i njen predsjednik Milivoj Špika Vladi Andreja Plenkovića uputili su poziv da ”pokažu svoju socijalnu osjetljivost i umirovljenicima isplate božićnice”.

Otvoreno pismo BUZ-a prenosimo u cijelosti:

Nakon niza sušnih godina za sve hrvatske umirovljenike, između ostalog i kada je riječ o božićnicama, je konačno došla i ova predbožićna 2016. u kojoj Vlada teško da može naći neki opravdan razlog za njen izostanak. Bila bi to samo još jedna potvrda i svih pozitivnih financijskih efekata koji se događaju u Hrvatskoj jer su svi ekonomsko – financijski pokazatelji u uzlaznoj putanji iako je Hrvatska gotovo godinu dana bila bez funkcionalne Vlade.

Svi su naime sadašnji pokazatelji kojima se mjeri rast industrijske proizvodnje, potrošnje, BDP-a, itd… dovoljan razlog da u ime 1,2 milijuna umirovljenika od Vlade RH zatražimo da u ovogodišnji rebalans proračuna čim prije unese i stavku jednokratne isplate božićnica za sve umirovljenike. Ne zaboravimo da velika većina hrvatskih umirovljenika ima mirovine manje od prosječnih cca 2.300,00 kuna tako da bi nekoliko stotina kuna pred blagdan Božića i te kako dobro došlo za njihov skromni kućni budžet.

Također od Vlade tražimo da poučeni dosadašnjim lošim iskustvima, kada je božićnica isplaćivana prvenstveno radi predizbornih dodvoravanja, posebno povedu računa i o činjenici da uz odluku o isplati božićnice za 2016. godinu treba istovremeno, kako bi se izbjeglo mogućnost narušavanja nekih drugih prava umirovljenika, donijeti i potrebiti pravni okvir – akte  kojima isplaćeni iznos za božićnicu ne bi ulazio u dohodovni cenzus, kao i bio izuzet od moguće ovrhe, u koliko se radi o isplati božićnice na blokirani račun od kojih je na žalost veliki broj i od samih umirovljenika.

Uvjereni smo da bi ovakav potez Vlade kod svih hrvatskih umirovljenika bio dočekan sa neskrivenim oduševljenjem, ali što je možda za samu Vladu još i važnije, potvrdio bi na konkretnom primjeru njenu socijalnu osjetljivost koja bi se time sa deklarativne razine pretočila u konkretni i za sve umirovljenike korisni sadržaj.

Vjerujemo da predsjednik Vlade Andrej Plenković sa svojim ministrom financija Zdravkom Marićem mogu iznaći tih par stotina milijuna kuna koji u sadašnjim okolnostima za proračun RH ne znače mnogo, no za veliku većinu od 1,2 milijuna umirovljenika znače toliko da je to riječima veoma teško i opisati.

Ne propustite: