BORBA PROTIV ISELJAVANJA Općina Drnje mještanima daje potpore za rušenje stare i kupnju ili gradnju nove kuće

Idemo korak po korak, krenuli smo s izgradnjom i dovršetkom komunalne infrastrukture, vizualno smo podignuli izgled Općine, pokušavamo podići razinu društvenog života, uložili smo u obnovu škola, otvorili novi vrtić te otvorili jaslice koje su isto jedan veliki plus za naše mještane - rekao je načelnik Općine drnje Petar Dombaj.

Rušenje kuća uz potporu naišlo je na dobar odaziv mještana u Općini Drnje // Foto: Općina Drnje

Prije više od godinu dana Općina Drnje donijela je odluku o sufinanciranju rušenja derutnih, starih kuća i objekata na njihovom području.

– Dobra praksa iz grada Đurđevca potaknula nas je upravo na taj model iz više razloga, a glavni je sigurnost mještana, ponajviše onih najmlađih. Jedan od njih je i vizualno stanje Općine. Tu su i razlozi koji se tiču aglomeracije Koprivnica gdje će postotak priključenosti na vodovod i kanalizaciju biti teško ostvariv ako ćemo imati napuštene objekte u kojima nitko ne živi, a oni ulaze u kvotu objekata koji su u krajnjem postotku potrebne priključenosti na području Općine. Time ćemo izbjeći plaćanje penala za slabu priključenost – istaknuo je načelnik Petar Dombaj.

Da bi se dobila potpora Općine valja određeni objekt ukloniti u roku od 30 dana, nakon što komunalni redar izda rješenje o uklanjanju. Najveći iznos potpore je 7000 kuna.

– Novac isplaćujemo vlasniku po izvršenom poslu, dakle, ako je posao odrađen u vremenskom roku i ako vlasnik nema dug prema Općini. Ako postoji kakvo dugovanje, od ukupnog iznosa odbijemo dug pa isplatimo preostali iznos. Dosad se ta praksa pokazala sjajnom, ljudi su poprilično zainteresirani što pokazuje i broj onih koji su tu mjeru koristili. Godišnje se u prosjeku javi 12 korisnika te mjere, a ona ostaje na snazi do daljnjega – rekao je Dombaj.

Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje // Foto: Zvonimir Markač
Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje // Foto: Zvonimir Markač

“Da ne bi samo rušili, moramo i graditi”, poručuje načelnik, “a da bi to bilo ostvarivo, potrebno je bilo napraviti određene preduvjete koje smo ovom mjerom rušenja kuća i ostvarili”.

Druga mjera koja se nadovezuje na ovu je poticanje kupnje ili gradnje nove kuće.

– Tom mjerom zatvaramo kružni process, a isto tako provodimo demografsku politiku u našoj Općini. Ove godine namijenili smo 200.000 kuna za tu mjeru, a uskoro će natječaj biti objavljen. Najveći iznos potpore je 40.000 kuna po prijavljenom, uvjeti su jasni i vidjeti će se u natječaju, ali svakako krajnji cilj je zadržati naše mještane u Općini, pogotovo pomoći mladima obiteljima koji stvaraju iznova. Nakon što vidimo kolika će biti zainteresiranost naših mještana ove godine, nakon toga ćemo pokušati u skladu s financijskim mogućnostima povećati iznos za tu mjeru da bi pokušali privući i ljude iz susjednih općina – rekao je Dobaj i nastavlja:

– Idemo korak po korak, krenuli smo s izgradnjom i dovršetkom komunalne infrastrukture, vizualno smo podignuli izgled Općine, pokušavamo podići razinu društvenog života, uložili smo u obnovu škola, otvorili novi vrtić te otvorili jaslice koje su isto jedan veliki plus za naše mještane. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i zato svakodnevno radimo na novim idejama kojima pokušavamo unaprijediti Općinu i biti što bolji servis našim mještanima te im učiniti život ljepšim i ugodnijim u Općini Drnje – zaključio je načelnik.

Ne propustite: