BORBA ZA STATUS Ove četiri moćne podravske žene složne su u jednom: Danas nije lako biti žena

Melita Samoborec, Dijana Žagar, Maša Zamljačanec i Maja Hleb, četiri su uspješne žene koje odgovorile na pitanja kakav je položaj žena u današnjem društvu.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Danas se obilježava Međunarodni dan žena koji slavi žene i njihova ostvarenja u svim mogućim područjima života.

Tim povodom razgovarali smo s nekoliko uspješnih žena u politici, samoupravi, gospodarstvu i kulturi u Koprivničko-križevačkoj županiji. Odgovorile su nam na pitanje o tome što misle kakav je položaj žena u današnjem društvu te o težini postizanja uspjeha u karijeri.

Dijana Žagar // FOTO: Privatna arhiva

Dijana Žagar, policijska službenica za odnose s javnošću PU koprivničko-križevačke smatra da žene još uvijek teže dobivaju posao na neodređeno vrijeme, samim time  teže dolaze do upravljačkih pozicija. Smatra da se pripadnice nježnijeg spola moraju puno više dokazivati da budu ravnopravne s muškarcima.

– Na žalost još uvijek živimo u društvu gdje postoje izrazite predrasude i dominantno patrijahalni društveni stav. No, ono što najviše žalosti da se u poslovnom svijetu žene međusobno ne poštuju, ne podržavaju jedna drugu, već su jedna drugoj prijetnja, konkurencija, pa tako ponekad ispada da si međusobno žene više štete nego pomažu – kazala je D. Žagar.

Melita Samoborec, zamjenica koprivničkog gradonačelnika, smatra da su se žene kroz povijest izborile za svoja prava i pokazale koliko su jake.

– No, borba nastavlja, možda ne toliko intenzivno, ali i dalje se nažalost suočavamo sa situacijom da su žene za isti posao manje plaćene nego muškarci i da u znatno manjoj mjeri sudjeluju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Kriterij za napredovanje u poslu svakako bi trebao biti predan rad i rezultati, bez obzira na spol – istaknula je M. Samoborec.

Melita Samoborec // FOTO: Marko Horvat
Melita Samoborec // FOTO: Marko Horvat

Nedostatak vremena ključan je za uspješnost zaposlenih žena koje svakodnevno u svom poslovnom okruženju moraju razbijati “staklene stropove”, posebno onih žena koje imaju obitelj, ističe Maja Hleb, šefica koprivničkog Komunalca.

– Što se tiče predrasuda i stereotipa u vezi uspješnosti žena u poslovnom svijetu, tijekom svoje karijere nisam imala značajnijih iskustava muške dominacije u poslu – rekla je ona.

Maja Hleb // FOTO: Marko Hanžeković
Maja Hleb // FOTO: Marko Hanžeković

Maša Zamljačanec, muzejska pedagoginja u Muzeju grada Koprivnice smatra da nije jednostavno analizirati i osvještavati procese “krojenja” i “prekrajanja” društva i cijelog niza događaja bez kojih nema ženske emancipacije.

– Jedino kroz rad na obrazovanju i artikulaciji kritike onoga što se događa može doći do konkretne i kvalitetne društvene promjene. Ako pogledam djelatnice u kulturi, gotovo uvijek su se morale izboriti za svoju poziciju. Ako analiziramo radove umjetnica povremeno je vidljivo je da se koriste strategijama za veću vidljivost, a u svom radu neprestano pregovaraju s javnošću – kazala je M. Zamljačanec.

Maša Zamljačanec //FOTO: Privatna arhiva

I na kraju, pitali smo ih koju bi poruku muškarcima poslale na današnji dan.

_____________________________________________________________________

– Poštujte svoje majke, supruge, sestre, kolegice prijateljice svaki dan u godini. Mislim da samo na taj dan poklanjanje skupih poklona, ogromnih buketa cvijeća nema neku svrhu, ako se međusobno muškarac i žena ne poštuju svaki dan – istaknula je Dijana Žagar.

_____________________________________________________________________

– U povodu Dana žena, muškarcima bih poručila kako je taj dan prigoda da svojim suprugama, majkama, sestrama, kćerima i suradnicama iskažu zahvalnost i poštovanje – kaže Maja Hleb.

_____________________________________________________________________

– Poručila bih muškarcima da nas podrže u našim željama i stremljenjima upravo onako kako i mi njih svakodnevno podržavamo. Bitno je međusobno uvažavanje i tolerancija i upravo to je cilj kojem trebamo težiti – rekla je Melita Samoborec.

_____________________________________________________________________

– Muškarcima na Dan žena i ženama na Dan žena ponavljam čuvenu izjavu Simone de Bouvoir kojom je ukazala na činjenicu da je ženski spol određen društvenom, a ne biološkom definicijom – ‘ženom se ne rađa, ženom se postaje’ – istaknula je Maša Zamljačanec.

Ne propustite: