BOŽIĆNE RUKOTVORINE IBOLJE MIKEC ‘Heklanje i ukrašavanje doma za mene znači psihički odmor’

Ibolja Mikec (55) iz Cirkovljana prava je umjetnica kad je u pitanju heklanje s kojim se bavi još od kad je bila mala djevojčica, a vještinu je naučila uz svoju baku Viktoriju.

Ibolja Mikec iz Cirkovljana // Foto: Dora Vadlja (Međimurske novine)

Na riječ blagdan i božićno raspoloženje prva asocijacija su obitelj, snijeg i ukrašavanje kuće. Ibolja Mikec (55) iz Cirkovljana prava je umjetnica kad je u pitanju heklanje s kojim se bavi još od kad je bila mala djevojčica, a vještinu je naučila uz svoju baku Viktoriju.

Prvo je krenula s jednostavnim našivavanjem, koje je kasnije rezultiralo i njezinom strukom. Kao švelja radila je dugi niz godina, a danas kad ima više vremena je svoju ljubav prema heklanju preusmjerila na svakakve rukotvorine. Danas radi kao njegovateljica u Austriji. Internet nudi pregršt ideja, pa tako i Ibolja u večernjim satima proučava što bi sve novo mogla heklati.

Najdivnije razdoblje joj je ipak božićno i blagdansko, a uz sve svoje radove teško je bilo odabrati najljepše. Ekipa Međimurskih novina posjetila je obiteljski dom u Cirkovljanu u kojem živi sa suprugom Marijanom.

– Heklanje i ukrašavanje doma za mene znači psihički odmor. Posebno me veseli kad ih mogu darivati dragim osobama u svojoj okolini – rekla je Ibolja.

U blagdanskoj kolekciji Ibolje Mikec pronašli su božićne kugle, svijeće, snjegoviće, adventske vijence za stol ili vrata, pingvine, anđele u obliku stolnjaka ili viseći za bor, a svaki ukras jedinstven je i unikatan.

– Kad godinama radite razne heklane ukrase, to vam uđe pod kožu, ali ste i svake godine brži. Praksa je važna pa tako za jednog visećeg anđela potrošim jedan sat. Duži proces je štirkanje i sušenje, izvlačenje na flaše, a nakon toga je ukras spreman – poručila je uvijek nasmijana i pozitivna Ibolja.

Ibolja ima tri kćeri koje su s radišnom majkom naučile heklati. Kako su starije i imaju svoje obaveze, tako blagdanske ukrase Ibolja ipak izrađuje sama u svoje slobodno vrijeme. Uz božićne i uskrsne ukrase Ibolja rado šiva haljine, majice, papuče, zavjese, jastučnice, a u svojoj kolekciji pronašao se i pravi heklani kišobran.

Foto: Dora Vadlja (Međimurske novine)

Ne propustite: