Bregofska pita – lice s naslovnice novog Podravskog zbornika

Zbornik predstavlja skup povijesnih, arheoloških, geografskih i etnografskih te socioloških i umjetničkih radova vezanih za područje Koprivnice, Đurđevca i ostalih dijelova Koprivničko-križevačke županije te Ludbrega.

Predstavljanje Podravskog zbornika // Foto: Romana Šimek
Predstavljanje Podravskog zbornika // Foto: Romana Šimek

U koprivničkoj Gradskoj vijećnici predstavljen je 42. Podravski zbornik. Bogatiji nego ikad, Zbornik predstavlja skup povijesnih, arheoloških, geografskih i etnografskih te socioloških i umjetničkih radova vezanih za područje Koprivnice, Đurđevca i ostalih dijelova Koprivničko-križevačke županije te Ludbrega.

Helena Kušenić, kustosica Muzeja grada Koprivnice, prezentirala je sadržaj zbornika ukratko otkrivajući kratak sadržaj samih radova. Tako, među ostalim, u zborniku možete pronaći i priuče: Nikola Cik – Obitelj Trezić i dvor Barnagor, Vladimir Miholek – Božićni kalendari i ophodari u Đurđevcu i Igor Vilaj – Riđovke ludbreškog kraja.

Posebnu pažnju na predstavljanju književnik Mario Kolar posvetio je književnom radu Milivoja Solara, koji je ove godine proslavio 80. rođendan. Marijev esej nalazi se u Zborniku pod nazivom Teorija književnosti za normalne ljude. Osvrt je to na književne teorije Solara, koji svojom sposobnošću jednostavnog pisanja te sintetiziranja velikog područja daje široku sliku svjetske književnosti.

Isto tako, govori o pobijanju mnogih književnih teorija u kojima je Solar znanstveno dokazao njihovu nelogičnost. Solar je ozbiljniji kritičar postmodernističkih teorija, tako je Kolar izdvojio njegovu tezu o krizi ukusa koju možemo popratiti onom poznatom krilaticom “sve ide”. Bio bi to temeljni problem naše suvremenosti, na koju se osvrnuo Solar, tvrdeći da ne može “‘sve ići”. Moramo u životu, a i u književnosti, imati određene kriterije. Jer ako je sve književno, onda nije ništa književno.

Pažnju sa sadržaja Zbornika odnosi njegova naslovnica. Poznato je da naslovnice krase svjetske ljepotice i ljepotani, pa je tako na ovoj zablistala Bregofska pita. Iako je zaštićeno nematerijalno blago, nitko vam neće zabraniti da uživate u čarima njenog okusa. Istom su se počastili svi prisutni na promociji te još jednom se uvjerili zašto je Bregofska pita najbolje od Podravine.

Ne propustite: