BUDITE OPREZNI Ovu hranu nemojte grijati u mikrovalnoj pećnici

Ako namirnice nisu dobro pohranjene prije grijanja u mikrovalnoj, moguće je da su se stvorile na njima opasne bakterije i klice koje mogu uzrokovati trovanje.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Moderno doba omogućava nam život s raznim kućanskim aparatima koji nam olakšavaju svakodnevicu. Nema ničega jednostavnijeg nego podgrijati jelo od prethodnog dana u mikrovalnoj pećnici. Pritom treba biti oprezan, jer neke namirnice treba izbjegavati.

Ako namirnice nisu dobro pohranjene prije grijanja u mikrovalnoj, moguće je da su se stvorile na njima opasne bakterije i klice koje mogu uzrokovati trovanje – osim ako ih ne ubijemo visokom temperaturom, što nije moguće učiniti u mikrovalnoj.

Podgrijavanje ovih namirnica u mikrovalnoj treba izbjegavati, piše Miss 7:

1. Krumpir
Ako ste kuhani krumpir ostavili na sobnoj temperaturi, lako se mogu razviti bakterije clostridium botulinum. U mikrovalnoj pećnici ih se ne može uništiti, a mogu uzrokovati trovanje hranom.

2. Sirova piletina
Piletinu moramo jesti dobro termički obrađenu (kuhanu, pečenu ili prženu) kako bismo bili sigurni da su uništene sve bakterije koje se na njoj nalaze. U mikrovalnoj pećnici ovo se meso može tek ugrijati, ne peći.

3. Pržena jela
Masni pomfrit ili pečeno povrće također ne smiju u mikrovalnu pećnicu. Ulje se može “zapaliti” te mogu nastati plinovi štetni po zdravlje.

4. Riža
Rižu općenito treba odmah nakon jela spremiti u hladnjak, jer se na sobnoj temperaturi vrlo brzo mogu razviti otrovne bakterije – koje ne možemo uništiti u mikrovalnoj…

Ne propustite: