BUDITE OPREZNI Policija danas provodi veliku akciju sprječavanja neprilagođene brzine u prometu

Cilj akcije je smanjenje broja prometnih nesreća uslijed neprimjerene brzine, a bit će to ujedno i najava za pojačan nadzor prometa tijekom vikenda.

Ilustracija // Foto: Luka Krušec

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke danas, u srijedu, provest će se preventivna akcija “Uspori – u prometu brzina nije vrlina”. Cilj akcije je smanjenje broja prometnih nesreća uslijed neprimjerene brzine, a bit će to ujedno i najava za pojačan nadzor prometa tijekom vikenda.

U sklopu akcije policajci će vozače koji odskaču od normalnog tijeka prometa upozoravati na nužnost poštivanja prometnih propisa, odnosno prilagođavanja brzine stanju na prometnicama i vremenskim uvjetima te im uručivati prigodne preventivno-promidžbene materijale-letke i anti-stres loptice.

Nepovoljne vremenske prilike odnosno kišne oborine, uslijed kojih će kolnici biti mokri i klizavi, negativno će utjecati na sigurnost cestovnog prometa i događanje prometnih nesreća uslijed brzine jer velik broj vozača neće brzinu kretanja svojih vozila smanjiti i uskladiti s novonastalim uvjetima.

“Svim vozačima savjetujemo da bez obzira na duljinu i vremensko trajanje putovanja, poštuju ograničenja najveće dopuštene brzine kretanja i da prilagode odnosno usklade brzinu kretanja svojih vozila s karakteristikama i stanju prometnice, prometnom signalizacijom, gustoćom prometa, vremenskim uvjetima i događajima neposredno uz prometnicu kako bi u svakom trenutku mogli sigurno zaustaviti svoje vozilo”, poručili su iz PU koprivničko-križevačke.

S obzirom na to da je temeljem analitičkih pokazatelja upravo neprimjerena brzina, posebice na mokrim kolnicima, najčešći uzrok prometnih nesreća u siječnju ove godine na području PU koprivničko-križevačke, odlučeno je da će se provesti ova preventivna akcija kako bi se broj prometnih nesreća u najvećoj mogućoj mjeri smanjio.

Tijekom siječnja 2020. godine na području Policijske uprave zabilježeno je 55 prometnih nesreća. Zbog brzine zabilježeno je 20 prometnih nesreća, od kojih sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 12 osoba lakše ozlijeđeno. Najviše prometnih nesreća uslijed brzine zabilježeno je tijekom vikenda (12 nesreća ili 60 posto).

Ne propustite: