ČAKOVEC Na svečanoj sjednici podijeljena su priznanja grada

"Unatoč negativnim demografskim kretanjima, u Čakovcu se broj stanovnika ne smanjuje, a škole i vrtići nemaju problema s manjim brojem polaznika", naglasio je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL // Preuzeto s Međimurskih novina

Grad Čakovec šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo.

Grad Čakovec slavi svoj rođendan 29. svibnja. I ove je godine na Dan Grada održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, između ostalog, podijeljena i najviša Javna priznanja zaslužnim građanima, udrugama i tvrtkama.

Uz domaćine, čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, njegove zamjenike Marija Medveda i Zorana Vidovića i predsjednika Gradskog vijeća Juricu Horvata, sjednici su prisustvovali brojni uzvanici i gosti.

Među gostima na sjednici bili su i gradski vijećnici, predstavnici mjesnih odbora i gradskih kotareva Čakovca, predstavnici međimurskih općina i gradova, javnih tvrtki i ustanova, predstavnici vjerskog života i medija.

U uvodnom govoru predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat, naglasio je kako su vijećnici u proteklih godinu dana kroz konstruktivne rasprave surađivali u donošenju važnih odluka, a sve s ciljem boljitka u životu građana.

“Čakovec i dalje slovi kao sredina koja se razvija i koja brojnim programima unaprjeđuje život svojih stanovnika. Sadržaje koji su na raspolaganju našim sugrađanima, često nemaju sredine puno veće od naše. Bilo da se radi o obrazovanju, bilo o sportu ili kulturi, bilo o komunalnoj opremljenosti, imamo standard koji drugi često mogu samo poželjeti. A najvažnije je to da smo do njega došli sami, svojim snagama i idejama. To je karakteristika Čakovca i njegovih građana!“, zaključio je Horvat.

“Unatoč negativnim demografskim kretanjima, u Čakovcu se broj stanovnika ne smanjuje, a škole i vrtići nemaju problema s manjim brojem polaznika”, naglasio je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Svoje sugrađane prigodnim je govorom pozdravila i dječja gradonačelnica Dorja Vincek.

Dodijeljena su i Javna priznanja Grada Čakovca.

Nagradu za životno djelo koju je trebala primiti, čakovečka umjetnica Priska Kulčar je odbila, navevši u pismo razlog: “Odluka Gradskog vijeća o dodjeli nagrade za životno djelo, na preporuku uglednih članova komisije za Javna priznanja, veliki je kompliment. Iz moje principijelne životne odluke da ne prihvatim nikakvu nagradu, slijedi da i ovaj puta odbijem tu čast, s puno poštovanja prema vašoj namjeri. Uzdam se u vašu cijenjenu empatiju! Srdačno vas pozdravljam! Priska Kulčar!”.

Vladimir Holetić preuzeo je Nagradu za životno djelo, koja je posthumno dodijeljena njegovoj supruzi Nevenki Holetić, poznatoj čakovečkoj odgajateljici.

ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec primila je Zlatnik Grb Grada Čakovca, a nagrađeni su i dobitnici šest godišnjih nagrada iz raznih područja.

Tako je u području sporta i tehničke kulture nagradu primio Streličarski klub Katarina Zrinski, a u području umjetnosti i kulture Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić.

U području znanosti, odgoja i obrazovanja, nagradu je primila dekanica Međimurskog veleučilišta doc.dr.sc. Nevenka Breslauer, prof., a u području gospodarstva Hotel Castellum.

Čakovečkoj podružnici Hrvatske udruge medicinskih sestara dodijeljena je nagrada u području zdravstva i socijalne skrbi, dok je DVD Šandorovec primio godišnju nagradu u području rada udruga.

U ime nagrađenih, zahvalila se Nevenka Breslauer, a u kulturno umjetničkom programu svečane sjednice, kojeg je vodio akademski glumac Matko Buvač, nastupili su Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, solistica Samanta Grahovec, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec i Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić.

Uoči sjednice svečano je otkriven obnovljeni spomenik Nikoli Zrinskom Čakovečkom, popularni “orao” smješten na ulazu u Perivoj Zrinski.

Spomenik je postavljen početkom prošlog stoljeća, a na inicijativu Druže braće hrvatskog zmaja, odnosno Marijana Ramuščaka, vraćen mu je stari sjaj. Prilikom otkrivanja, gradonačelnik Kovač je najavio i skoro uređenje glavnog gradskog trga, kao i uređenje okoliša spomenika i njegovo prigodno osvjetljenje.

Fotogaleriju možete pogledati na portalu Međimurske novine.

Ne propustite: