ČAKOVEČKI GRADONAČELNIK KOVAČ ‘Sve ideje i namjere koje ženama dodjeljuju uloge inferiorne muškima, civilizacijski su korak unazad’

"Borba za jednake šanse, uvažavanje i potpunu ravnopravnost svih građana još nije završena. Dan žena idealna je prilika da se prisjetimo iskustva naših predaka te njihove borbe za žensku ravnopravnost te da to prenesemo na našu djecu."

Stjepan Kovač // Foto: mnovine.hr
Stjepan Kovač // Foto: mnovine.hr

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač poslao je čestitku povodom Dana žena.

Čestitku prenosimo u cijelosti.

Poštovane sugrađanke!

Već više od stoljeća, 8. ožujka obilježava se kao Međunarodni dan žena u spomen na prve radnice koje su 1857. godine izašle iz tvornica i digle glas za ravnopravnost u svakodnevnom životu. Unatoč golemim pomacima koji su do danas učinjeni, žene još uvijek nisu u potpunosti ravnopravne muškarcima.

I u Hrvatskoj, gdje se položaj žena u posljednjih stoljeće i pol uvelike popravio, još uvijek postoje razlike, najbolje vidljive u tradicionalnim podjelama na uloge koju pojedini spol ima u društvu, obitelji i radnom mjestu. Štoviše, kod nas se u posljednje vrijeme relativiziraju i propitkuju davno izborena prava žena, od prava na posao, jednaku plaću za isto radno mjesto te prava na izbor. Potpuno poštivanje ljudskih prava, a prava žena to jesu, jedan je od najvećih pozitivnih dosega modernog društva. Sve ideje i namjere koje ženama dodjeljuju uloge inferiorne muškima, civilizacijski su korak unazad. 

Međunarodni dan žena prilika je da se još jednom podsjetimo na sve što su žene prošle kako bi izborile ravnopravnost. Taj put nije bio lagan, a borba za prava žena često je odnosila i ljudske žrtve. Također, ima i zemalja u kojima su žene još uvijek građani drugog reda. Pred time ne smijemo okretati glavu, jer unatoč tome što živimo u slobodi, povijest nas uči da su ljudska prava krhka.

Borba za jednake šanse, uvažavanje i potpunu ravnopravnost svih građana još nije završena. Dan žena idealna je prilika da se prisjetimo iskustva naših predaka te njihove borbe za žensku ravnopravnost te da to prenesemo na našu djecu.

Poštovane Čakovčanke i Međimurke, sretan Vam Međunarodni dan žena! (Izvor: Međimurske novine)

Ne propustite: