‘DAN POLJA PŠENICE’ Podravka najavila početak žetve pšenice

U cilju unaprjeđenja, Podravka kontinuirano prati zahtjeve i kapacitete tržišta i tako planira proizvodnju i otkup pšenice, a svoje kooperante prati financijskom i stručnom podrškom u cijelom procesu.

Foto: Podravka

Početak žetve pšenice Podravka je i ove godine najavila tradicionalnim stručnim skupom “Dan polja pšenice”. Skup je održan u srijedu u Društvenom domu u Hlebinama.

Na skupu su predstavnici Podravkinog sektora Poljoprivrede razmijenili iskustva i znanja vezano uz uzgoj i otkup pšenice s okupljenim stručnjacima, znanstvenicima i proizvođačima.

Direktor sektora Poljoprivreda Zdravko Dimač, istaknuo je kako ove godine Podravka planira otkupiti rekordnu količinu pšenice – više od 60.000 tona.

To je rezultat unaprjeđenja suradnje s domaćim kooperantima i braniteljskim zadrugama i u skladu sa strateškim ciljem Podravke da 100% potrebne sirovine nabavlja s domaćih polja, kod onih poljoprivrednih kultura koje je moguće proizvesti u Hrvatskoj.

Podravka trenutno surađuje s oko 2500 kooperanata, a događanjima poput Dana polja pšenice želi potaknuti što više domaćih proizvođača da postanu kooperanti Podravke.

U cilju unaprjeđenja, Podravka kontinuirano prati zahtjeve i kapacitete tržišta i tako planira proizvodnju i otkup pšenice, a svoje kooperante prati financijskom i stručnom podrškom u cijelom procesu. Uz to, kako bi se ostvarili što bolji prinosi, Podravka na svojim pokusnim poljima provodi istraživanja na različitim sortama pšenice.

Tako je i ove godine na proizvodnim površinama koje koristi za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju postavljen sortni pokus s tridesetak sorata pšenice gotovo svih domaćih i stranih oplemenjivačkih programa prisutnih u Hrvatskoj.

Cilj istraživanja i eksperimentalnog rada koji se provode duži niz godina je među postojećim sortama iznaći one, koje će uz primjenu suvremene tehnologije proizvodnje svojim visokim prinosom zadovoljiti poljoprivredne proizvođače, a uz to istovremeno prerađivačkoj industriji osigurati visoko kvalitetnu sirovinu.

Govoreći o modelima ugovaranja i uvjetima otkupa pšenice, Zlatko Đelekovčan iz sektora Poljoprivrede istaknuo je kako Podravka cjenovno stimulira proizvođače pšenice I i II klase jer su zahtjevi za kvalitetom iz godine u godinu sve veći. Također, udaljenim proizvođačima Podravka participira i u dijelu transportnih troškova.

Mr.sc. Svjetlana Matotan iz sektora Poljoprivreda govorila je o prinosima i kvaliteti aktualnog sortimenta pšenice, dok je dr.sc. David Gluhić s Veleučilišta Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč, govorio o ispravnoj gnojidbi kao veoma važnoj agrotehničkoj mjeri neophodnoj za ostvarivanje visokih prinosa i kvalitete zrna pšenice.

Stručni skup završio je predstavljanjem oplemenjivačkih programa na pšenici i obilaskom pokusnih polja, priopćili su iz Podravke.

Ne propustite: