DAN VATROGASACA Predstavnici županijske Vatrogasne zajednice i JVP-a kod župana Koprivničko-križevačke županije

Predstavnike je primio župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, ujedno načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite i županijskim pročelnicima.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

U prostorijama koprivničko-križevačke Županijske uprave u petak je održan prijem za predstavnike županijske Vatrogasne zajednice i javnih vatrogasnih postrojbi s područja Koprivničko-križevačke županije povodom Dana hrvatskih vatrogasaca i njihovog zaštitnika svetog Florijana.

Predstavnike je primio župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, ujedno načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite i županijskim pročelnicima.

Župan je zahvalio na uspješnoj suradnji i uputio čestitke vatrogascima koji se ističu u svojoj požrtvovnosti i iznimnoj profesionalnosti u obavljanju najtežih zadaća dodavši kako je ponosan što je Koprivničko-križevačka županija najvatrogasnija županija u državi.

“Odlično surađujemo na operativnoj i tehničkoj razini, a posebno treba istaknuti suradnju na društvenoj razini jer vatrogastvo je na našem prostoru neizostavan dio sveukupnog društvenog života. Vatrogastvo u velikoj mjeri doprinosi razvoju društva, a posebice malih sredina. Županija nastoji tome doprinijeti, a vaša je spremnost garancija razvoja svakog našeg područja”, naglasio je župan Koren.

Dodao je kako je sretan što su Vatrogasnu zajednicu kao jednu od najznačajnijih sastavnica županijskog sustava civilne zaštite u prošloj godini zaobišli zahtjevni zadaci i teške elementarne nepogode te kako svi žitelji županije mogu odahnuti jer smo sigurni da se u slučaju takvih pojava naši vatrogasci spremni odgovoriti na najkvalitetniji način.

Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ljubić zahvalio je vatrogascima na svemu što čine za društvenu zajednicu.

“Kao načelnik županijskog Stožera zahvaljujem vam na kvalitetnoj suradnji, obzirom na to da je vatrogastvo temeljni element našeg sustava civilne zaštite. Također vam zahvaljujem na pokazanoj stručnosti, organiziranosti i požrtvovnosti i nadam se da će u vremenu koje je pred nama biti što manje intervencija. Posebno bih pohvalio vaš rad s mladima, kako na preventivi u školama, tako i s vatrogasnom mladeži, što pokazuje da se naše vatrogastvo ne treba bojati za budućnost i da mladi imaju velik interes za ovu plemenitu profesiju”, izjavio je zamjenik Ljubić.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan izvijestio je prisutne o provedenim aktivnostima i napomenuo kako Zajednica od operativnog članstva ukupno raspolaže s 1125 vatrogasca, a okosnicu čine 122 profesionalna vatrogasca u tri javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, Križevci i Đurđevac, dok u 19 središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava i 119 ostalih društava djeluje ukupno 1005 vatrogasaca koji su ispunjavali sve zakonom propisane uvjete. Zajednica raspolaže s 218 vatrogasnih vozila različitih tipova i 4 čamca za poplave i rad u ugroženim područjima.

“Što se tiče vatrogasnih intervencija u prošloj godini na području Županije, zabilježili smo 418 od čega 200 požarnih, a ostalo različitog tipa. Što se tiče financiranja, zahvaljujemo Županiji na dosadašnjem praćenju i podršci. Županija je, otkad sam ja zapovjednik, izdvojila 7,6 milijuna kuna za vatrogastvo, za redovne djelatnosti i opremanje vatrogasnih postrojbi, a isto tako za obljetnice i nabavu vatrogasne opreme. Predstoji nam opremanje, a tiče se dijela financiranja iz općekorisne funkcije šuma, a svake godine je to 40 milijuna kuna planiranih sredstava, to su četiri vozila – dugonavalno, kratkonavalno, šumsko i autocisterna. Iz dijela Ministarstva poljoprivrede tri pick up vozila i jedno kombi vozilo. Bit će u programu MUP-a 5 milijuna eura za sustav opremanja radio vezom”, izjavio je zapovjednik.

Zapovjednik Habijan se na prijemu osvrnuo i na najčešće uzroke požara na gospodarskim i industrijskim objektima na području županije pojasnivši kako oni nastaju zbog opterećenih i neispravnih instalacija i ne provođenja preventivnih mjera zaštite. Dodao je kako su najviše problematični požari na otvorenim prostorima kojih ima i najviše, a u većini slučajeva nastaju zbog neprovođenja propisanih preventivnih mjera i ljudskog faktora i nepažnje.

Uz spomenute, prijemu su prisustvovali i zapovjednik JVP Križevci Ivan Matasović, zapovjednik JVP Koprivnica Marijan Kicivoj, zapovjednik JVP Đurđevac Matija Markešić sa zamjenikom Alenom Škudarom, koordinatorica za Požarno područje Đurđevac Marijanka Đođ, zapovjednik VZO Legrad Darko Piškor, Željko Cvrtila iz DVD-a Starigrad, Klara Škara iz DVD-a Glogovnica, Danijel Magdić iz DVD-a Apatovec i Zdenko Srbljinović iz DVD-a Sveta Helena.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Ne propustite: