DANI LUDBREŠKE SVETE NEDJELJE Održano misno slavlje kao vrhunac manifestacije

"Čini dobro radi dobra samoga. Čovjek je istinski veliki kada je ponizan, kada se ne oholi, kada ljubi one koji nisu njegove nacionalnosti i koji nisu njegove mjere", kazao je đakovačko-osječki nadbiskup Hranić. 

Foto: Grad Ludbreg

Proteklih dana Ludbreg je bio središnje mjesto za brojne hodočasnike. Vrhunac ovogodišnje manifestacije Dani ludbreške svete nedjelje bilo je upravo nedjeljno misno slavlje.

Uoči misnog slavlja na Svetu nedjelju, koje je proslavljeno u zavjetnoj kapeli podignutoj u čast Presvete Krvi, održana je procesija od župne crkve Presvetog Trojstva u kojoj je pokaznica s relikvijom euharistijskog slavlja uz molitvu i pjesmu prenesena na oltar zavjetne kapele.

Procesiju i hodočasničku misu predvodio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki uz sudjelovanje mons. Josipa Mrzljaka, apostolskog administratora Varaždinske biskupije i drugih biskupa i svećenika. Pozdravnu poruku hodočasnicima uputili su i monsinjor Josip Đurkan, upravitelj svetišta i mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Ante Sanader, poručio je na misnom slavlju u Ludbregu, da svi oni koji se bave javnim poslom moraju prije svega biti odgovorni. Mišljenja je da je uloga državnika i političara izvršavati i poštivati želje naroda kojem se služi.

“Služenje narodu, a ne oholost i bahatost, arogancija, moraju biti osobine pravih narodnih predstavnika. Za realizaciju toga itekako nam je potrebna molitva i zagovor našoj nebeskoj zaštitnici, zato smo danas ovdje da bi zajedno i pojedinačno uputili svoje molitve Predragocjenoj Krvi Kristovoj”, poručio je Sanader.

Ističući koliko je Crkva i vjera u prošlosti bila važna za opstanak hrvatskog naroda poručio je da je vjera i molitva danas važna za zajedništvo hrvatskog naroda, za očuvanje naših tradicionalnih vrijednosti te za međusobno poštivanje i uvažavanje.

Misno slavlje služio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je u propovijedi, koristeći poruku današnjeg evanđelja “tko se uzvisi bit će ponižen, a tko se ponizi bit će uzvišen”, kazao da se i naše društvo temelji na uspjehu i trajnom stvaranju prilika prvih i drugih mjesta.

“Poniznost danas nije dobrodošla kategorija života i vrlo će često biti ismijana. Danas se i djeca od najranije dobi poučavaju kako što bolje doći do prvih mjesta i kako se što bolje prodati. Krepostima kao što su poniznost i skromnost danas više nema mjesta. Društvo kao da danas ne trpi bolji put već kao da želi promicati uspješan put”, dio je propovijedi biskupa Hranića. Nastavio je da u današnjem evanđelju pravi smisao Isus daje u posljednjoj rečenici odnosno pozivu da kao osoba podariš sebe i učiniš uslugu onome koji ti ne može uzvratiti protuuslugom.

“Čini dobro radi dobra samoga. Čovjek je istinski veliki kada je ponizan, kada se ne oholi, kada ljubi one koji nisu njegove nacionalnosti i koji nisu njegove mjere”, kazao je đakovačko-osječki nadbiskup Hranić.

Dotaknuo se i učitelja poručivši da, ako škola želi napredovanje društva, neće ga uspjeti ostvariti bez poštovanja učiteljskog poziva.

“Biti učitelj je poslanje i ako je ‘Škola za život’, ona nije samo za učenike nego i za život učitelja”, rekao je Hranić dodajući da učitelji moraju imati zadovoljene glavne uvjete za dostojan život.

“Proštenište u Ludbregu nam govori da od vjere u pobjedu dobra nad zlom ne smijemo odustajati, da od prijatelja ne smijemo odustajati nego se za njih boriti, da jedni od drugih ne smijemo odustajati dok postoji i najmanja šansa da ostanemo zajedno na putu dobra. Znam da to nije lako, ali pružimo jedni drugima priliku u strpljenju”, rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, stoji na internetskim stranicama Grada Ludbrega.

Ne propustite: