DANI VITEZOVA VRANSKIH Članovi Udruge sv. Juraj iz Đurđevca predstavili Legendu o Picokima

Svojim su nastupom i etno-gastro-eno prezentacijom pobudili zanimanje velikog broja domaćih i stranih posjetitelja za znamenitosti Đurđevca

Foto: Facebook Tourist Board Pakoštane - Croatia // Fotografija preuzeta s internetskih stranica Grada Đurđevca

Tijekom dva dana u Vrani, na autentičnoj lokaciji ispred hotela Maškovića han, održani su Dani Vitezova vranskih.

Organizator Udruga Vitezovi vranski i suorganizatori Turistička zajednica općine Pakoštane i Općina Pakoštane, uspjeli su na slikovit način nekoliko tisuća posjetitelja vratiti u povijest kroz noćne bitke za grad Vranu. Prisutne su podsjetili na vremena osmanlijskih osvajanja u ovom dijelu Europe.

Na ovoj trodnevnoj manifestaciji, koja po svom obimu predstavlja najveću manifestaciju povijesne tematike na Jadranu i ove su godine sudjelovali članovi Udruge sveti Juraj iz Đurđevca.

Prvoga dana povijesno-scenskog spektakla prikazano je osmanlijsko osvajanje vranske utvrde da bi dan poslije kršćanska vojska slavodobitno, uz bijeg turskog vođe, vratila, u to doba iznimno bitnu stratešku točku.

Bitkama je prethodio srednjovjekovni sajam, predstavljanje viteških skupina, nastup trbušnih plesačica, bubnjara i atraktivna glazbeno-scenska konjička predstava. Nastupale su brojne viteške skupine iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Mađarske i BiH, a i podignuti su srednjovjekovni tabori gdje su se posjetitelji uvjerili u mačevalačke i streličarske vještine viteških skupina.

Treći dan u središtu Pakoštana je pak priređena atraktivna pomorska bitka između kršćanske vojske i turskih osvajača. Radi se o iznimno atraktivnom scenskom spektaklu na moru u kojem sudjeluje drveno brodovlje uz mnogo svjetlosno zvučnih efekata – vatrene strijele, replike srednjovjekovnih topova, kubure, baklje, vatromet…

Članovi Udruge sv. Juraj su za vrijeme održavanja manifestacije Dani Vitezova vranskih posjetiteljima predstavili Legendu o Picokima, a svojim su nastupom i etno-gastro-eno prezentacijom pobudili zanimanje velikog broja domaćih i stranih posjetitelja za znamenitosti Đurđevca, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Ne propustite: