DISC GOLF U Varaždinu se održava natjecanje ovog zanimljivog sporta

Sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači bacaju posebno dizajnirane leteće diskove koje trebaju ubaciti u disc golf koš.

Ilustracija // Fotografiju ustupila Danica Pajtak

Disc golferi i disc golferice iz cijele Hrvatske će se nadolazeći vikend okupiti u Varaždinu kako bi se borili za titule Prvaka Hrvatske na 7. Prvenstvu Hrvatske u disc golfu.

Prvenstvo će se igrati na privremenom terenu uz trim stazu u Park šumi Jelačićki uz Dravu, a osim hrvatskih igrača i igračica, sudjelovat će i igrači iz Slovenije, Mađarske i Austrije, koji će igrati van konkurencije za titule Prvaka Hrvatske. Bit će to prvi put da se natjecanje održava takvom formatu, ali i prvi put da se održava u Varaždinu.

Prvenstvo organizira Hrvatski flying disc savez uz podršku Disc golf kluba Varaždin i Grada Varaždina.

Prvo Prvenstvo Hrvatske u disc golfu igralo se 2013. godine u Čakovcu, a nakon toga Prvenstva su se odvijala na Platku (2014. i 2018.), Svetom Martinu na Muri (2015. i 2017.) i u Martinuševcu (2016.).

“Želja nam je da se ovo prestižno natjecanje za hrvatske disc golfere održava na čim više različitih lokacija u Hrvatskoj u svrhu popularizacije sporta, ali i poticanja razvoja sporta u različitim lokalnom sredinama. Ove godine odlučili smo kako će se Prvenstvo prvi put održati u Varaždinu koji je poznat i kao grad s najjačom disc golf scenom u Hrvatskoj, a kako bi ju još jače osnažili i potaknuli gradsku vlast da razmisli o ulaganju u prvi stalni disc golf teren u Varaždinu”, izjavila je Danica Pajtak kao predstavnica HFDS-a i Disc golf kluba Varaždin.

Danica Pajtak je inače i aktualna prvakinja Hrvatske u disc golfu, dok je u muškoj kategoriji aktualni prvak Tomislav Gorički iz Zagreba. S obzirom na to da konkurencija postaje sve jače, ostaje vidjeti hoće li trenutni prvaci zadržati svoju poziciju.

Prvenstvo Hrvatske u disc golfu u Varaždinu podržao je i Grad Varaždin, koji je preko gradske tvrtke Parkovi osigurao košnju privremenog disc golf terena koji će se koristiti za Prvenstvo.

Raspored natjecanja:

Subota, 18.5.
8 – 9 – prijava igrača
9 – sastanak igrača
10 – početak prve runde
13 – 14.30 pauza za ručak
14 – 15.00 okupljanje scorecarda
15 – početak druge runde

Nedjelja, 19.5.
8.30- sastanak igrača
9.45 – Početak treće runde
12.30 – 13.30 pauza
14 – 15.30 finale, 9 staza od 1 do 9 – igra 50 posto najboljih igrača
16.30 – proglašenje pobjednika

Disc golf je sport tradicije duge gotovo 50 godina, a najpopularniji je u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Europe. Sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači bacaju posebno dizajnirane leteće diskove koje trebaju ubaciti u disc golf koš.

Teren za disc golf može se lako postaviti na gotovo svaku površinu jer se zbog činjenice da disk putuje zrakom može igrati na različitim vrstama terena – na otvorenom ili u šumi, po travi, kamenju, pijesku, zemlji i gotovo svakoj drugoj podlozi. Samim time ekološki je prihvatljiv, a osim povremene košnje ne zahtijeva druge značajnije troškove održavanja.

Brigu o promociji sporta na globalnoj razini vode Profesionalna disc golf asocijacija te Svjetska flying disc federacija (World flying disc federation) u čijem radu sudjeluje čak 84 saveza sa svih kontinenata.

Hrvatski flying disc savez član je Svjetske flying disc federacije, a krajem 2018. Godine Savez je primljen i u članstvo HOO-a kao nacionalni savez neolimpijskog sporta.

Fotografiju ustupila Danica Pajtak
Fotografiju ustupila Danica Pajtak
Fotografiju ustupila Danica Pajtak
Fotografiju ustupila Danica Pajtak
Ne propustite: