DOBRO JE ČINITI DOBRO Dražen Korent darivao više od 60 litara krvi!

Najveća bi mi zahvala bila kad bih znao da je moja krv nekome spasila život. Krv je jedina supstanca za koju medicina još nije pronašla zamjenu. Ona je jedina koja može pomoći kod operacija - ističe Korent.

Dražen Korent // Foto: Međimurske novine

Dražen Korent iz Šenkovca radnik je i sportski djelatnik. 50 godina aktivno se bavi stolnim tenisom, a predsjednik je Međimurskog stolnoteniskog saveza.

Nesebično daje krv od 1979. godine te se može pohvaliti iznimnom brojkom od 129 darivanja.

– Sve je počelo kad sam radio u Jelenu, gdje su moji kolege davali krv. Potaknut njihov primjerom krenuo sam i ja. Od onda svake godine četiri puta dajem krv – rekao je on.

Dražen je ugrubo izračunao da je u svojih 57 godina života dao preko 60 litara krvi. Čovjeku je za život potrebno oko pet litara. Ljudska krv podijeljena je u krvne grupe na osnovu prisutnosti ili odsutnosti određenih markera ili antigena na površini crvenih krvnih stanica. Draženova krvna grupa je A+.

– Trenutačno se u Čakovcu ne uzima krv, tako se javljam na akcije po općinama ili odem u varaždinsku bolnicu. Prvo mi vade krv iz prsta da se provjeri željezo i mjeri tlak. Obavezno je pitanje jesam li bio u nekoj egzotičnoj zemlji na putovanju. Ako je sve u redu, idem na davanje krvi. Sve traje 15-ak minuta, a meni je to već pod normalno – rekao je ovaj darivatelj krvi.

No, Dražen nije jedini koji u svojoj obitelji daje krv. U tome mu se pridružuje supruga Vesna koja je nekad i radila na transfuziji te stariji sin Dino koji je dao krv 28 puta. Dražen kaže da se nakon darivanja osjeća fantastično.

– Osim što je to humani čin, jer znam da sam nekome možda spasio život, nakon toga se i fizički osjećam odlično. To je način kontroliranja krvi koja ide na sve analize. U slučaju da nešto nije u redu u roku od 24 sata vas zovu iz laboratorija na daljnje pretrage. Meni se to srećom u ovih 40 godina nije dogodilo – kaže.

Nedavno je primio priznanje za jubilarnih 125 darivanja krvi. Za svoje stoto darivanje krvi primio je orden Red Danice s likom Katarine Zrinski koji mu je osobno uručio tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović 2012. godine.

– Najveća bi mi zahvala bila kad bih znao da je moja krv nekome spasila život. Krv je jedina supstanca za koju medicina još nije pronašla zamjenu. Ona je jedina koja može pomoći kod operacija – zaključuje Korent.

Dražen darivanje krvi preporučuje svima koji se osjećaju zdravo, pogotovo mladima. Možda će upravo njihova krv nekome spasiti život, jer dobro je činiti dobro.

Izvor: Međimurske novine.

Ne propustite: