DOBRO JUTRO HRVATSKA Đurđevčani predstavili Picokijadu

Pohvalili su se dugom tradicijom Picokijade, Legendom o Picokima koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Hrvatske, brojnim kulturnim amaterima Grada Đurđevca i Podravine koji je nose na svojim leđima, ali i s najznačajnijim priredbama koje su joj, uz oživljavanje Legende o Picokima, osigurale titulu EDEN-a.

Foto: Grad Đurđevac

Jedna od najgledanijih emisija HRT-a, Dobro jutro Hrvatska, ugostila je đurđevačkog gradonačelnika Hrvoja Jančija, ravnateljicu Gradske knjižnice Đurđevac Bernardu Ferderber, predstavnika Turističke zajednice Marija Fučka, članice Udruge žena Grada Đurđevca Ljubicu Dobravec i Mirjanu Mišulin, kapetana grada Željka Kožarića, njegovog pratitelja Roberta Rodmana i u ulozi Ulama-bega Krešu Vujčića.

Povod gostovanja u emisiji bila je nadolazeća Picokijada i uprizorenje Legende o Picokima. Predstavnici Đurđevca pojasnili su što će se sve posljednjega vikenda u lipnju događati u Gradu Picoka, najavili kakve aktivnosti očekuju posjetitelje.

Pohvalili su se dugom tradicijom Picokijade, Legendom o Picokima koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Hrvatske, brojnim kulturnim amaterima Grada Đurđevca i Podravine koji je nose na svojim leđima, ali i s najznačajnijim priredbama koje su joj, uz oživljavanje Legende o Picokima, osigurale titulu EDEN-a.

Članice Udruge žena Grada Đurđevca prikazale su ako se priprema pileći paprikaš, a prezentirale su i pogačo z oreji te Svetojansku zlevanku koje su poznate slastice đurđevačkog kraja. Ovom prilikom Bernarda Ferderber pozvala je sve na izložbu kolača Diganke, zlevanke i prkači na kojoj će sudjelovati oko 40 udruga.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja Krešimir Dolenčić, ujedno i počasni građanin Đurđevca i Đurđevčanin po porijeklu, te dosadašnji višegodišnji redatelj Legende o Picokima, poznatu priču o lukavstvu starih Đurđevčana koji su ispaljenim picokom u turski tabor, prividom izobilja prevarili silnika Ulama-bega, režirat će je i ove godine.

Kulturni amateri i članovi brojnih udruga Grada Đurđevca, prigradskih naselja, susjednih općina i županija, koji sudjeluju u scenskom prikazu, pod njegovom redateljskom palicom, opet će dati priredbu za pamćenje.

“Tijekom Picokijade kroz grad prođe i do 40.000 posjetitelja dok ih je na scenskom prikazu oko 15.000, a preko 2000 ljudi sudjeluje u organizaciji i održavanju manifestacija. Picokijada je kulturni dio naše bogate turističke ponude, a imamo i bogatu prirodnu baštinu Đurđevačke pijeske – Hrvatsku Saharu, obronke Bilogore i rijeku Dravu, ali isto tako bitan dio ponude u kontinentalnom turizmu su i domaći proizvodi. Imamo vina iz pustinje, pregršt domaćih proizvoda koje će posjetitelji moći degustirati u Podravinoteci koja objedinjuje sve proizvođače domaćih proizvoda”, najavio je đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.

“Radujem se ponovnom radu sa svim amaterima i glumcima. Dobro je da je s nama većina onih koji su i lani svojim nesebičnim angažman dali pečat jednoj dobroj scenskoj izvedbi. Legenda o Picokima je najveća predstava na otvorenom u Hrvatskoj po broju sudionika, a usudim se reći da ih i ove godine ima preko 350. U prikazu sudjeluju i brojne prijateljske udruge i povijesne postrojbe koji svake godine uprizore spektakularnu povijesnu bitku podno utvrde Stari grad, a koja gledateljima uvjerljivo i na impresivan način dočara događaje iz prošlosti. To je zbilja potpuno jedinstvena predstava”, zaključio je Krešimir Dolenčić, a stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

24.6.2019.Dobro jutro Hrvatska Meštar rekao da "on ipak voli kad to primi u usta i povuče usnama to meso" .

Gepostet von Tomislav Raptavi am Montag, 24. Juni 2019

 

Ne propustite: