Dođite na 11. Veliku martinjsku špelanciju u Đurđevac

Ovogodišnje slavlje vina i vinarske tradicije i običaja održava se u subotu, 5. studenog. Program počinje u 10:00 sati u utvrdi Stari grad Đurđevac.

Ilustracija // Foto: TZ KC-KŽ

I ove godine Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Udruga vinogradara i voćara Đurđevac organiziraju 11. Veliku martinjsku špelanciju. Ovogodišnje slavlje vina i vinarske tradicije i običaja održava se u subotu, 5. studenog. Program počinje u 10:00 sati u utvrdi Stari grad Đurđevac, a detaljno ga možete proučiti ovdje.

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest. Velika martinjska špelancija sastanak je četrdesetak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske. Oni će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima, kojemu će predati pečat i biškupsku kapu. Po jedinstvenom ritualu biškupi na kraju krste mošt u vino i izdaju krsni list kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja će se rado piti.

Osim u programu, posjetitelji mogu uživati i u dobroj kapljici koju će im na degustaciju ponuditi vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije.

Ne propustite: