DUGA RIJEKA Zainteresirani posjetili mjesto gdje su živjeli Bela i Miroslav Krleža

Na kraju je izrečena želja inicijatora ovog druženja da se na adekvatan način obilježi mjesto gdje je u jednom trenutku vremena živio i stvarao jedan od najvećih hrvatskih književnika 20. stoljeća.

Izvor fotografije: Općina Rasinja

“Pastorala“ d.o.o. iz Koprivnice i umjetnička udruga Artikulacija iz Koprivnice u suradnji i dogovoru s općinom Rasinja, organizirale su za zainteresirane posjet Dugoj Rijeci – mjestu življenja Bele i Miroslava Krleže u vremenu 1920. do 1922, gdje je Bela Krleža bila dekretom poslana za namjesnu učiteljicu.

Prisutne je najprije pozdravio i objasnio svrhu putovanja u Dugu Rijeku Marijan Špoljar, direktor “Pastorale“ koja u svojoj djelatnosti, između ostaloga ima umjetničko i književno stvaralaštvo. Nakon njega, okupljenima se obratio načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, koji je govorio nešto više o karakteristikama Općine i samog kraja.

Potom je glumac Sven Šestak vrlo emotivno pročitao nekoliko odlomaka iz drame “Vučjak“.

Opširno izlaganje o faktografskim elementima, o kojima je Miroslav Krleža u to doba pisao u drami “Vučjak“ kao i autobiografskim zapisima “Davni dani“, a na osnovi istraživačko-publicističke ostavštine Antuna Kancijana, podnio je Franjo Križanić, urednik knjige Antun Kancijan – krležolog i kroničar ludbreškog kraja.

Na kraju druženja okupljenima je dio svojih saznanja ili razmišljanja izložila i dr. sc. Suzana Marjanić, etnologinja koja radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, jer Miroslav Krleža zaokuplja njezin interes pa je tako izdala knjigu Glasovi “Davnih dana“: transgresije svjetova u Krležinim zapisima 1914-1921/22.

Na kraju je izrečena želja inicijatora ovog druženja da se na adekvatan način obilježi mjesto gdje je u jednom trenutku vremena živio i stvarao jedan od najvećih hrvatskih književnika 20. stoljeća, stoji na internetskim stranicama Općine Rasinja.

Izvor fotografije: Općina Rasinja
Izvor fotografije: Općina Rasinja
Izvor fotografije: Općina Rasinja
Izvor fotografije: Općina Rasinja
Ne propustite: