ĐURĐEVAC Održan je 12. nacionalni susret udomiteljskih obitelji

U Hrvatskoj su registrirane 1402 udomiteljske obitelji za djecu, u kojima živi više od dvije tisuće djece i mladih, a više od 100 udomiteljskih obitelji okupilo se u Đurđevcu.

Foto: Grad Đurđevac

U Đurđevcu se u subotu održao 12. nacionalni susret udomiteljskih obitelji. Tema ovog susreta bila je Moj put kroz udomiteljstvo. Tako su mladi u udomiteljstvu pred izlaskom iz sustava socijalne skrbi, udomiteljima i ostalim posjetiteljima govorili o tome što za njih znači udomiteljstvo i kako udomiteljstvo izgleda iz njihove perspektive.

U Hrvatskoj su registrirane 1402 udomiteljske obitelji za djecu, u kojima živi više od dvije tisuće djece i mladih, a više od 100 udomiteljskih obitelji okupilo se u Đurđevcu.

Otvorenju susreta prisustvovali su gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca Željko Lacković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo,  saborska zastupnica Ines Strenja, izaslanica Grada Zagreba Marinka Bakula Anđelić, ravnatelji centara za socijalnu skrb iz cijele Hrvatske i mnogi drugi.

“Naravno da ima premalo udomitelja u Hrvatskoj i ja ovim putem pozivam sve ljude koji imaju imalo srca, prostora, želje da postanu udomitelji jer djeca koja se nalaze u institucijama, stvarno to za njih nije primarno okružje. Obitelj, pa makar i zamjenska, ljepši je prostor u kojem dijete treba odrastati”, rekla je Dubravka Čordašev, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

“Želio bih se zahvaliti svim prisutnima što su uveličali ovaj dan, svim udrugama koje se u svom radu bave s ovom temom i problematikom. Posebno bih htio pozdraviti i zahvaliti svim onim udomiteljima koji su odlučili svoje vrijeme, svoj život, svoj dom i svoju obitelj podijeliti s onima koji to nemaju. Ova djeca danas imaju osmjeh na licu i na tome im svima od srca zahvaljujem”, poručio je saborski zastupnik i predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković i zaželio svima ugodan boravak u Đurđevcu.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči upoznao je sve prisutne s nekim od poznatijih zanimljivosti Đurđevca. Tako je Janči istaknuo veliku atrakciju Hrvatske Sahare đurđevačke deve, Picokijadu, ali i muzej u kojem je trenutno izložena postave veličanstvenog genija Salvadora Dalija.

“12. nacionalni susret udomitelja znakovito se održava u Đurđevcu, Đurđevac je prepoznao potrebe za udomiteljstvom i to već duži period godina. Možemo biti ponosni na naše udomitelje. U Đurđevcu je 30 obitelji udomitelji, koji skrbe o 50-ak djece. S udrugom imamo prijavljen projekt Kuća Osmijeha u kojem se osigurava smještaj djece nakon 18. godine tako da oni pronađu svoj životni put, zaposlenje, vlastiti smještaj. Nadam se da će ovaj susret doprinijeti daljnjem poticanju udomiteljstva u Hrvatskoj. Svima vam želim ugodno druženje i dobru zabavu”, dodao je gradonačelnik.

Cilj Nacionalnog susreta je zajedničko druženje udomiteljskih obitelji Hrvatske, razmjena iskustava te sklapanje poznanstva u svrhu razvoja kvalitetnijeg udomiteljstva.

Đurđevac se može pohvaliti i da ima još jednu poznatu udomiteljicu, a to je Nedeljka Bocak, koja je uz pomoć supruga u dva desetljeća udomila devetnaestero djece, odgojila ih je i pripremila za život. Ove je godine dobila Godišnju nagradu za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.

Nakon službenog otvorenja, djeca i udomitelji obišli su izložbu Salvadora Dalija u Muzeju Grada Đurđevca, Hrvatsku Saharu gdje su hranili životinje, a nakon ručka uživali su u brojnim radionicama i sportskim igrama uz animatore.

Nacionalni susret udomiteljskih obitelji organizirao je Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece – udomitelji za djecu u sklopu programa Poticajno okruženje za razvoj udomiteljstva koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uz podršku Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj te Grada Đurđevca, Turističke zajednice grada Đurđevca te brojnih donatora i sponzora koji su pomogli u organizaciji ovog događanja.

Veliku zaslugu ima i đurđevačka Udruga udomitelja za djecu Osmijeh, njezini članovi te predsjednica Udruge Dubravka Čordašev koja je od ove godine i predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Foto: Grad Đurđevac

Ne propustite: