ĐURĐEVAČKI SLATKI STOLEK Najslađa izložba ovogodišnje Picokijade

Oko njega su se po prvi puta okupili svi oni upisani na listu nematerijalne kulturne baštine pri Ministarstvu kulture i oni koji bi je htjeli zaštiti.

Foto: Grad Đurđevac

Najkraća i najslađa izložba na ovogodišnjoj Picokijadi, izložba kolača “Pogače, zlevanke, diganke i prkači“, imala je u svojem sastavu tri nova događanja – modnu reviju šamija, slaganje najvećeg slatkog picoka u Europi (od diganki) i prvi Đurđevački slatki stolek.

Oko njega su se po prvi puta okupili svi oni upisani na listu nematerijalne kulturne baštine pri Ministarstvu kulture i oni koji bi je htjeli zaštiti.

Da bi se pohvalile svojim cukerančićima u Đurđevac su za Slatki stolek došle žene iz Pazina. Pazinski cukerančić, koji se servira na čašu i jede uz ispijanje malvazije, pobudili su velik interes mnogobrojne publike.

Slično je bilo i bregovskom pitom iz Koprivničkih Bregi. Tamošnja Udruga žena prva je uspjela na području Koprivničko-križevačke županije zaštititi tu poslasticu. Ono čime se Koprivničko-križevačka županija svakako može pohvaliti jest činjenica da na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine ima čak tri kolača, što je najviše u Republici Hrvatskoj. Uz bregovsku pitu, tu je i mazanica iz Virja i đurđevačka pogača z oreji.

“Drago mi je da smo uspjele, kao organizatori, okupiti sve slatko i zaštićeno u RH. Tu smo priredbu u sklopu izložbe kolača nazvale Slatki đurđevački stolek, ne bez razloga. Stolek, jer nas je još uvijek premalo u Republici Hratskoj koji imaju nešto slatko zaštićeno, mada mislimo da ima poslastica i kolača koji bi trebali imati svoje mjesto na toj važnoj listi pri Ministarstvu kulture”, izjavila je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca, u ime organizatora okupljanja oko Stoleka.

Naglasila kako je nakana organizatora bila i da se savjetima pomogne zainteresiranim udrugama žena koje imaju želju zaštiti kolač svojega kraja.

Tu mogućnost su iskoristile za Stolekom članice Udruge prijatelji kulture iz Koprivničkih Bregi, koji bi željeli zaštititi bregovske vrtanje, članice Udruge žena Hrvatsko srce iz Peteranca koje su u postupku zaštite mudlina, žene iz Daruvarskog Brestovca koji imaju nakanu zaštiti krumpirove pogačice, te članice Udruge žena iz Novigrada Podravskog koje bi zaštitile medenjake.

Đurđevačke organizatorice izložbe kolača “Pogače, zlevanke, diganke i prkači“, Bernarda Ferderber i Mirjana Mišulin, vjeruju da će druga godine za Đurđevačkim slatkim stolekom biti još više izlagačica i zaštićene slatke gasto-baštine, da će Stolek biti tradicionalno postavljen na Picokijadi, a želja im je da preraste i u Stol, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Foto: Grad Đurđevac

Ne propustite: