Đurđevački vrtićarci uče o ekologiji, a školarci izrađuju suvenire

Osnovnoškolci izrađuju suvenire u obliku deva i picoka, a polaznici đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac uključili su se u Međunarodni program Eko-vrtića.

Foto: djurdjevac.hr

Spretne ruke đurđevačkih osnovnoškolaca marljivo izrađuju školske suvenire – malene pijetle i deve. Pijetao (picok) je od davnina simbol Đurđevca, a dolaskom deva u grad, učenici su uključili i njih u novi školski projekt. Učenici viših razreda na nastavi tehničke kulture od šperploče izrezuju oblike pjetlića i deva, a polaznici nižih razreda ukrašavaju ih bojama. S magnetom nalijepljenim na stražnju stranu, deve i picoki čine zanimljive ukrase za hladnjake.

Uzbuđenje je među učenicima veliko, te spremno iščekuju kada će njihov razred doći na red za izradu suvenira. Nemoguće je odabrati najljepšeg među njima jer je svaki magnet unikat nastao kao plod beskrajne dječje mašte.

DV Maslačak u programu Eko-vrtića

Dok školarci izrađuju suvenire, polaznici đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac uključili su se u Međunarodni program Eko-vrtića. U vrtiću je već osnovan i Eko-odbor, te se intenzivno radi na planu i programu rada, osnivaju se i dječje Eko-patrole, te se planira uređenje eko vrta na kojem će djeca uzgajati organsko povrće i začinsko bilje.

Foto: djurdjevac.hr

Cilj programa je da se djeci od najranije dobi usadi osjećaj za ekološki način života.

Uključivanje u program provodi se zajedno sa Udrugom Lijepa naša, a program je osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini svih vrtića. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije, vode i uređivanju okoliša vrtića.

Vrtići koji uspješno provedu prijavu nagrađuju se Zelenom zastavom sa znakom Eko-vrtića, te dobivaju certifikat Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš.

 

Ne propustite: