ERASMUS+ Učenici Gimnazije Fran Galović završili druženje s gostima iz raznih dijelova svijeta

Prvoga dana u Gimnaziji "Fran Galović" gosti su predstavili svoje gradove i domovine, a sa svojom domovinom, kulturom, tradicijama i običajima koprivničke učenike upoznavali su tijekom cijelog druženja.

Ilustracija // Izvor fotografije: Grad Koprivnica

U domove učenika Gimnazije Fran Galović smjestilo se 24-ero učenika u sklopu Erasmus+ projekta “LORESU”, pa je organizirano druženje počelo u ponedjeljak, 29. travnja i trajalo sve do subote, 4. svibnja.

Učenici i profesori stigli su iz Španjolske, Portugala, Poljske i Italije.

Prvoga dana u Gimnaziji “Fran Galović” gosti su predstavili svoje gradove i domovine, a sa svojom domovinom, kulturom, tradicijama i običajima koprivničke učenike upoznavali su tijekom cijelog druženja.

Drugoga dana održavao se Dan škole, pa su imali prilike upoznati školu u najboljem izdanju, a domaćini su ih upoznali i s Koprivnicom.

U srijedu je počelo upoznavanje Koprivničko-križevačke županije i odlazak u Đurđevac u posjet Starom gradu, a vidjeli su i izložbu Salvadora Dalíja i Đurđevačke peske. Druženje je nastavljeno u mjestu Brodić na imanju obitelj Karlovčan gdje su se gosti i domaćini provozali Dravom. Navečer su druženje nastavili na koncertu “Prljavog kazališta”.

U četvrtak je organiziran odlazak u Zagreb, gdje su gosti vidjeli glavni grad Hrvatske.  Večernje druženje nastavilo se uz obitelj Gudan u Rasinji i tamburaše, čime su gostima približili još jedan dio koprivničke tradicije, a te su večeri sudionicima svečano dodijeljeni certifikati.

Petak je bio rezerviran za druženje u prirodi – Plitvičkim jezerima, a navečer su se učenici pozdravili jer je došao kraj druženju.

Sudionici su sklopili nova prijateljstva i naučili svakakve zanimljivosti o različitim kulturama, tradicijama i običajima.

Iza organizacije stoje sati rada profesora Gimnazije Fran Galović – Martine Grgac, Maje Maček Treščec, Ana-Marije Martan, Marine Njerš i Zvonimira Treščeca.

Maju Maček Treščec, koordinatorica projekta otkrila je kako su pripremali projekt i na što su posebno obratili pažnju.

“Budući da je tema projekta proučavanje lokalne i regionalne baštine, aktivnosti smo osmislili tako da uključimo našu gastronomiju, umjetnost, prirodu, arhitekturu, običaje, glazbu i sport. Poseban naglasak stavili smo na što više zajedničkih aktivnosti. Tako smo npr. zajedničkom biciklijadom omogućili nekim gostima to izrazito rijetko iskustvo. Naime, gosti s otoka Madeire nemaju iskustva vožnje biciklom zbog specifičnih reljefnih obilježja otoka. Zajedno smo i slikali naivu, plesali, igrali nogomet i odbojku”, zaključila je.

Izvor: Gimnazija Fran Galović Koprivnica

Ne propustite: