EVO NEKOLIKO PRIJEDLOGA Sanjate o poslu bez stresa?

Koliko bi lakše bilo ustati svaki dan i spremiti se za posao kada bismo znali da imamo super suradnike, da radimo ono što volimo i, ono najvažnije, da nam posao ne uzrokuje stres. U nekim su zanimanjima svi ti kriteriji zadovoljeni.

Ilustracija // Foto: amasafar.com

Što je to zapravo savršen posao? Je li to dobro plaćen posao? Je li to posao koji radimo s jako dobrom ekipom? Je li to posao koji nas cijelo vrijeme potiče da usvajamo nova znanja i stječemo nove kompetencije? Je li to posao koji je izazovan ili možda više rutinski?

Do sutra bismo mogli postavljati pitanja no mislim da će se većina složiti s jednim – nesnosni kolege mogu se lako ignorirati, dosadan posao može se učiniti zanimljivim, može se pronaći zajednički jezik sa šefom, no sa stresom je ipak drukčije. Njega ne možemo eliminirati sami. Jedino što nam preostaje je izabrati neki od poslova koje karakterizira upravo niska razina stresa. Donosimo nekoliko primjera dobro plaćenih ‘stress- free’ zanimanja.

  1. Audiolog je subspecijalist otorinolaringolog koji se bavi audiologijom. Točnije, audiolog se bavi ispitivanjem i liječenjem smetnji sluha. Uz preduvjet da imate adekvatno obrazovanje, ovo je pravi posao za vas – dobro je plaćen i nije stresan.
  2. Optometrist je specijalist čija je glavna zadaća korekcija vida. Uz optometriste djeluju oftalmolozi koji pružaju medicinsku skrb te optičari, koji osiguravaju optička pomagala kao što su naočale i kontaktne leće.
  3. Developer aplikacija i softwarea zanimanje je koje zahtjeva puno znanja, inovativnosti i kreativnosti, a oni koji se njime bave opisuju ga kao ispunjavajuće, zanimljivo i opušteno. Plaća je, naravno, i više nego dobra.
  4. Geolozi proučavaju postanak, razvitak i građu stijena koje tvore Zemljinu koru, otkrivaju ležišta vode i mineralnih sirovina te planiraju i nadziru tok njihova pridobivanja i iskorištavanja. Provode teoretska, eksperimentalna i primijenjena istraživanja, kako bi proširili osnovna znanja o sastavu i strukturi zemlje. Pa nek’ netko kaže da bi ovaj posao mogao biti stresan…
  5. Astronom ili astrofizičar je znanstvenik kojem je područje istraživanja astronomija ili astrofizika. Astronomi ne mogu izravno utjecati na nebeska tijela i većina njihovih teza i otkrića zasnovana je na opažanjima kroz pomagala od kojih je najvažniji teleskop. Zarađivati gledajući u nebo – zvuči kao bajka, zar ne?

Na popisu zanimanja koja uzrokuju najmanje stresa nalaze se još i agronomi, predavači prava i ekonomije na fakultetima, politolozi… Izbor je dosta velik, možda nađete nešto što bi vam odgovaralo.

Ne propustite: