[FOTO] AKCIJA ZAKLADE ANA RUKAVINA U KOPRIVNICI ‘Čovjek se bolje osjeća kada učini dobro djelo’

To je hvalevrijedna akcija kojom možemo pomoći potrebitima. Nas koji možemo pomoći ne košta puno, a i čini nas da se dobro osjećamo - istaknuo je 25-godišnji Mate Milas.

Mate Milas // Foto: Luka Krušec
Mate Milas // Foto: Luka Krušec

Na akciji Zaklade Ane Rukavina, održanoj u četvrtak na koprivničkom stadionu, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 158 novih potencijalnih darivatelja.

Akcija je održana u suradnji s Nogometnim klubom Slaven Belupo, portalom Klikaj.hr i Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica na Gradskom stadionu u Koprivnici.

Odazvao joj se i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Čovjek kad je bolestan obično ima samo jednu želju, a to je da bude zdrav. Mislim da puno puta ne cijenimo dovoljno ni okoliš, ni prirodu, ni klimatske prilike koje puno puta rezultirati raznim bolestima uz ovaj današnji tempo života. Ovo je samo jedan od načina na koji možemo potaknuti solidarnost i jednakost i pokušati pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Drago mi je da je Koprivnica opet pokazala da je grad sa srcem i grad sa snažnim društvom Crvenog križa. Imamo očito i snažne medije koji su dali svoj doprinos i u podršci akciji i veseli me krajnji rezultat – rekao je Jakšić.

Akciju Zaklade Ane Rukavine podržao je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić // Foto: Facebook Zaklada Ana Rukavina
Akciju Zaklade Ane Rukavine podržao je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić // Foto: Facebook Zaklada Ana Rukavina

Akcija u Koprivnici nastavak je suradnje Zaklade Ana Rukavina s kolegama 31-godišnjeg Nikole Pokrivača, našeg bivšeg nogometnog reprezentativca, oboljelog od Hodgkinovog limfoma kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži.

– U sebi imamo tekućinu koja nekome drugome može pomoći. Treba samo dobra volja, ne košta te ništa. Brutalno se bojim igle, ali to me nije spriječilo da se odazovem akciji. To je strah koji prođe u sekundi. Ljudi prolaze puno gore stvari i puno veće strahove i to nikoga ne treba spriječiti da postane darivatelj, od krvi do koštane srži – istaknula je Mira Marijanović.

U mjesec dana Zaklada Ana Rukavina je, u suradnji s kolegama i sugrađanima Nikole Pokrivača, održala pet akcija (Varaždin, Sv. Martin na Muri, Zagreb i Koprivnica) na kojima se Hrvatskom registru pridružilo 576 građana kako bi pomogli Nikoli Pokrivaču i svim oboljelima u potrazi za podudarnim darivateljem matičnih stanica.

– Odaziv je i u Koprivnici bio odličan. Jako smo zadovoljni i zahvalni svim organizatorima, volonterima i građanima koji su se odlučili upisati u registar. Njihova mala epruvetica može puno značiti za nekog oboljelog. Za sve koji danas nisu stigli, na internetskim stranicama Zaklade, pod rubrikom Transfuzijski centri, mogu naći ostale lokacije gdje se stalno mogu priključiti Hrvatskom registru – poručila je Marija Stapar iz Zaklade Ana Rukavina.

Vrijedan tim volentera koji su organizirali akciju u Koprivnici // Foto: Facebook Zaklada Ana Rukavina
Vrijedan tim volentera koji su organizirali akciju u Koprivnici // Foto: Facebook Zaklada Ana Rukavina

Akciji su se u Koprivnici priključili i mladi koprivnički darivatelji krvi.

– Kao dobrovoljni darivatelj krvi nimalo se nisam dvoumio hoću li podržati akciju Zaklade Ana Rukavina. Nekome možeš spasiti život za odvojene samo dvije sekunde postupka. To sve nas ništa ne košta – rekao je Nikola, koji sa svojih 26 godina ima već 25 darivanja krvi.

Nikola Smolak // Foto: Luka Krušec
Nikola Smolak // Foto: Luka Krušec

Njegov prijatelj Karlo Terpin također se upisao u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

– Dajem krv pa zašto se ne bih upisao i u registar što će možda nekad nekome pomoći. Čovjek se odmah bolje osjeća kada napravi neko dobro djelo – kazao je on.

Akciji su se odazvali i bivši kapetan Slavena Belupa Mateas Delić, mladi nogometaši koprivničkog prvoligaša, brojni novinari i mladi poduzetnici, nogometni suci…

– Mislim da svi možemo biti zadovoljni odazivom akciji. Svi znamo da se naši Koprivničanci uvijek odazivaju kada su u pitanju bile kakve humanitarne i plemenite akcije poput ove – kazala je ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev.

Ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev s mladim nogometašima Slavena Belupa // Foto: Luka Krušec
Ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev s mladim nogometašima Slavena Belupa // Foto: Luka Krušec

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Koprivničku akciju nije propustio ni 25-godišnji nogometaš Mate Milas, također darivatelj krvi.

– To je hvalevrijedna akcija kojom možemo pomoći potrebitima. Nas koji možemo pomoći ne košta puno, a i čini nas da se dobro osjećamo – istaknuo je Mate.

Tijekom deset uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 54.941 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 70 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 70 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Ne propustite: