[FOTO] BLAGDAN SV. MARKA KRIŽEVČANINA Brojni vjernici prisustvovali svetoj misi

Okupljeni vjernici u procesiji su išli od konkatedralne crkve sv. Križa do Strossmayerovog trga, gdje je održana sveta misa.

Foto: Grad Križevci

Svetom misom je jučer, u subotu, obilježen blagdan sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Kardinal Josip Bozanić je uz biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslava Huzjaka i ostale biskupe predvodio svetu misu. Ove godine obilježava se i 400. godina mučeničke smrti sv. Marka.

Okupljeni vjernici u procesiji su išli od konkatedralne crkve sv. Križa do Strossmayerovog trga, gdje je održana sveta misa.

Proslavi sv. Marka Križevčanina prisustvovali su predstavnici svjetovne vlasti, branitelja, osoba s invaliditetom, domobrana, izviđača te ostalih udruga. Uz njih su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Hrvatske Vlade Darko Sobota, saborski zastupnici Ljubica Lukačić, Branko Hrg i Slaven Dobrović, predsjednik koprivničko-križevačke Županijske skupštine Željko Pintar, župan Darko Koren, predsjednik križevačkog Gradskog vijeća Marko Katanović, gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenicima Danijelom Šaškom i Marijem Martinčevićem, predstavnici gradova, općina, među kojima i oni iz prijateljske Općine Čitluk.

Ovu priliku kojom je kardinal Josip Bozanić bio u Križevcima, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn iskoristio je da mu uruči medalju sv. Marka Križevčana kao izvorni suvenir, a u povodu 400. godina mučeničke smrti ovog sveca.

Osim središnjeg misnog slavlja, održan je i 19. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske “Križevci 2019.“, a na kojem su u ime Grada Križevaca prisustvovali zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović.

Izvor i foto: Grad Križevci

Ne propustite: