[FOTO] BRANJE NE POZNA MEJA Križevački učenici u sklopu međunarodnog projekta posjetili Ptuj

Radi se o međunarodnom projektu kojeg je pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo, a je cilj promocija čitanja i razvoj različitih vrsta pismenosti.

Foto: krizevci.hr

Učenici 6. razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci posjetili su u četvrtak, 10. svibnja svoje partnere na projektu „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“.

Radi se o međunarodnom projektu kojeg je pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo, a je cilj promocija čitanja i razvoj različitih vrsta pismenosti. Projekt se provodi u šezdesetak hrvatskih i slovenskih školskih knjižnica. U hrvatskim školama čitaju se prijevodi slovenskih autora, a u slovenskim hrvatskih autora. Projekt pored čitanja i obrade književnog djela sadrži i istraživački rad u kojem učenici istražuju povijest, kulturu i znamenitosti kraja škole partnera.

Učenici OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci čitali su Družinu sinjeg galeba slovenskog autora Tone Seliškara, a učenici OŠ „Mladika“ iz Ptuja čitali su Vajenca Hlapiča (Šegrta Hlapića) Ivane Brlić-Mažuranić. Djela su obrađivali na kreativan način – izrađivali su interaktivne knjige, makete brodova, straničnike, Kahoot kvizove. Jedni drugima predstavili su svoje radove, obišli su grad i posjetili Gradsku knjižnicu Ptuj koja se ponosi nagradom za najljepšu europsku gradsku knjižnicu. Uzvratni posjet slovenske škole Mladika Nazorovcima dogovoren je za 4. lipnja. Projekt vode učiteljica Selina Golec-Petrović i knjižničarka Andrea Katanović Babić.

Izvor: Grad Križevci