[FOTO] CVETKOVEC Domaćin manifestacije ‘Stare hrvatske sorte voćaka – jučer, danas i sutra’ je OPG Horvatić

Program prezentacije sastojao se od dva dijela. Prvi dio činila su stručna predavanja u Društvenom domu u Cvetkovcu, a drugi dio bio je obilazak voćnjaka na OPG-u Horvatić u Cvetkovcu.

Foto: Općina Rasinja

S ciljem popularizacije starih sorti voćaka u organizaciji OPG-a Hovatić, Općine Rasinja i Koprivničko-križevačke županije, protekle je subote u Cvetkovcu održana manifestacija  “Stare hrvatske sorte voćaka – jučer, danas i sutra”.

Program prezentacije sastojao se od dva dijela. Prvi dio činila su stručna predavanja u Društvenom domu u Cvetkovcu, a drugi dio bio je obilazak voćnjaka na OPG-u Horvatić u Cvetkovcu.

Manifestaciji se odazvao velik broj posjetitelja, koje je na početku prigodnim pjesmama Podravski dom i Podravina moja pozdravio mješoviti pjevački zbor Udruge umirovljenika matice općine Rasinja pod vodstvom Ane Pleskalt.

Nakon pjesme, uslijedili su pozdravni govori. Okupljenima su se obratili idejni začetnik Pavao Kovačić koji sa Zdenkom Horvatić strpljivo po cijeloj Hrvatskoj skuplja plemke starih sorti voćaka i precjepljuje ih kako bi ih sačuvao od izumiranja. Nakon njega, obratio se i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, pročelnik Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac, pročelnik Zagrebačke županije Josip Kraljičković, koji je u svom obraćanju najavio  suradnju dviju susjednih županija na financiranju ovakvog projekta.

Nakon pozdravnih obraćanja, stručna predavanja održala su tri hrvatska i jedan slovenski sveučilišni profesor, kojima je istraživanje starih sorti voćaka predmet zanimanja za njihove stručne radove.

Martina Skendrović Babojelić sa Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje na temu “Pomologija” (znanost koja proučava, odnosno opisuje sorte pojedinih vrsta voćaka) s osvrtom na dobivene rezultate istraživanja na uzorcima koji su uzeti s OPG-a Horvatić.

Nakon njenog predavanja, riječ je pripala Anti Lončariću s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek u okviru teme “Polifenoli“, koji je detaljnije objasnio koji su elementi značajni u okviru istraživanja potencijala pojedinih voćnih sorti za određenu namjenu (konzumacija u svježem stanju ili za preradu).

Rezultati istraživanja pokazuju da su tradicionalne sorte voćaka po nekim pokazateljima kvalitetnije u odnosu na komercijalne sorte (veća antioksidacijska aktivnost, jače antimikotičko djelovanje…)

Bojan Šarkanj sa Sveučilišta Sjever, Odjela za prehrambenu tehnologiju Koprivnica, na temu “Otpornost na plavu plijesan“ upoznao je prisutne da ima vrlo mnogo, čak oko 400 vrsta plijesni i da je potrebno boriti se protiv njih.

Dosadašnja istraživanja također su pokazala da tradicionalne sorte jače odolijevaju napadu ove bolesti. Gost manifestacije iz Slovenije, Stanislav Tojnko s Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze u Mariboru govorio je na temu “Razvoj sadjarskih pridelovanih sistemov v Sloveniji“ gdje se osvrnuo na projekte koji su usmjereni na pronalaženje tehnologija koje mogu za potrebe tržišta ekološki proizvesti veću količinu konvencionalnih sorti voćaka.

Nakon edukativnih predavanja posjetiteljima je posjet voćnjaku OPG-a Horvatić pružio uvid u mnogo voćnih vrsta i sorti. Uz mogućnost degustacije jabuka, krušaka, šljiva i voćnih sokova. Sve je to proteklo druženjem s vlasnicima OPG-a Pavlom i Zdenkom, te profesorima-predavačima.

 

Izvor i foto: Općina Rasinja

Ne propustite: