[FOTO] DAN CENTRA SVIJETA Ludbreg proslavio 878. rođendan

Legende govore da je baš Ludbreg središte svijeta, a uz taj datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi koja je prema povijesnim zapisima rođena upravo na današnji datum.

Foto: Grad Ludbreg

Ludbreg 1. travnja slavi Dan Centra svijeta – legende govore da je baš Ludbreg središte svijeta, a uz taj datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi koja je prema povijesnim zapisima rođena upravo na današnji datum.

Program proslave počeo je konferencijom za medije koja je održana u Vinskom podrumu “Trsek”.

“Danas nas je ovdje okupila proslava 878. rođendana Ludberge. Godine se na njoj uopće ne primjećuju, ali kao što i legenda govori, ona je žena nadnaravnih sposobnosti. Zaštitnicom grada postala je protjeravši nečastivog zauvijek iz Ludbrega. Drvenim križem zabila ga je takvom silinom u zemlju da je na suprotnoj strani kugle zemaljske od silne eksplozije ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, naš Antipod”, izjavila je Andrea Horvat, direktorica Turističke zajednice grada Ludbrega, i dodala kako se na ovaj dan uz Ludbergin rođendan slavi i dan Centra svijeta.

“Centar svijeta temelji se na legendi o krugovima zemaljskim i svake godine pozivamo gradove prijatelje koji nam postaju prijatelji u kulturnom, turističkom i gospodarskom smislu. Postavljamo pločicu s imenom grada i podatkom o njegovoj udaljenosti od centra svijeta na krugove zemaljske, a budući da travanjsko vrijeme ponekad zna biti nevrijeme, odlučili smo da ćemo drugi dio proslave Dana Centra svijeta održati u vrijeme Sajma cvijeća, od 3. do 5. svibnja”, zaključila je.

Andrea Horvat također je napomenula da je ovogodišnja proslava u vinskom podrumu “Trsek” održana upravo zato što je Ludberga bila poznata vinogradarka, a Ludbrežani kao njezini nasljednici također aktivno djeluju u vinogradarstvu, odnosno proizvodnji ludbreškog petog elementa.

Kako nijedna proslava ne može proći bez torte, ni Ludbregin rođendan nije bio iznimka.

Izvor i foto: Grad Ludbreg

Ne propustite: