[FOTO] DEGUSTACIJE, NASTUPI, IZLOŽBA Udruga kuhara Varaždinske županije proslavila 15. rođendan

Udruga je osnovana 2003. godine s ciljem afirmacije struke i očuvanja tradicijskih namirnica i proizvoda povezanih s varaždinskim područjem.

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Udruga kuhara Varaždinske županije danas, u subotu, u atriju i ispred Županijske palače, obilježila je svoj 15. rođendan.

Udruga je osnovana 2003. godine s ciljem afirmacije struke i očuvanja tradicijskih namirnica i proizvoda povezanih s varaždinskim područjem.

– Ispunili smo ciljeve koje smo si zacrtali prije petnaestak godina i zaista smo ponosni na to. Imamo regionalne timove koji redovito sudjeluju na svjetskim natjecanjima i olimpijadama, a već pet sezona postižu hvalevrijedne rezultate. Jedna smo od najaktivnijih udruga na području Republike Hrvatske i aktivno surađujemo sa svim udrugama koje djeluju u cilju zaštite tradicije proizvoda i namirnica – objasnio je tajnik udruge Damir Crleni, a prenijela službena stranica Varaždinske županije.

Rođendan je čestitala i predsjednica Turističke zajednice Natalija Martinčević.

– Ova manifestacija, ova proslava nastavak je sve bolje suradnje Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Udruge kuhara Varaždinske županije, a naši su dragi kuhari prije svega čuvari okusa i mirisa varaždinskog kraja – rekla je Martinčević, dodajući.

– Posebno treba cijeniti trud naših kuhara, prijenos znanja, vještina, ali prije svega entuzijazma na mlađe generacije, buduće kuhare kao jednog deficitarnog, a za naš turizam iznimno važnog zanimanja – istaknula je ona.

Čestitke su, također, uputili gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok te župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

– Varaždin je u mnogočemu prvi, od osnivanja prvog dobrovoljno vatrogasnog društva pa evo i do osnivanja prve Udruge kuhara. Kulinarstvo i gastronomija postali su važan dio naše svakodnevice, ja vam čestitam na vašem trudu i promociji naše varaždinske kuhinje u zemlji i svijetu – kazao je Čehok.

– Čovjek, tim, kontinuirani napori i rezultati su danas ovdje pred nama. Ništa ne dolazi preko noći. I ovi svjetski rezultati naših vrijednih kuhara dokaz su napornog rada i zalaganja. Visoki rezultati na svjetskim natjecanjima i olimpijada dokaz su kontinuiranosti edukacija i kvalitete. Iskreno vam čestitam vaš jubilej i želim vam sve najbolje u radu – izjavio je Čačić.

Okupljeni Varaždinci tim su povodom degustirali brojna tradicionalna jela, uživali u nastupima kulturno-umjetničkih društava, plesača i pjevača te pogledali izložbu kuharica umirovljenih kuharica i kuhara. Cjelokupno slavlje završilo je zagorskom juhom i velikom rođendanskom tortom.

Ne propustite: