[FOTO] DJEČJI VRTIĆ MASLAČAK Pogledajte što su mališani naučili u sklopu projekta ‘Say hello to the world’

Oduševljenje među mališanima izazvale su starinske igre koje su održane u dvorištu vrtića, a kroz koje su se djeca tjelesno razgibala: gađanje lukom i strijelom, potezanje užeta i skakanje u vreći.

Izvor fotografije: Grad Đurđevac

Djelatnici đurđevačkog vrtića Maslačak i ove godine su se uključili u međunarodni projekt Say hello to the world.

Cilj projekta je povezivanje vrtića i djece iz dvije države.

Djelatnici vrtića znaju da je važno djecu od najranije dobi učiti tolerantnosti i prihvaćanju različitosti, ali i upoznaju druge kulture i vjere.

U projektu sudjeluju vrtićka skupina Cvjetići i trenutno su na četvrtom prstu projekta “Ja i moj grad”.

Udogovoru s odgojiteljicama skupine, treća ogledna aktivnost bila je Moj grad Đurđevac. Kroz razne poticaje djeca su se prisjetila čega sve ima u njihovom gradu, ali i otkrila neke nove zanimljivosti.

U igri memory, koja je u djeci pobudila natjecateljski dug, spajali su iste pojmove, a pojmovi su bili poznate đurđevačke građevine, kao i životinje iz Hrvatske Sahare.

Kroz matematičku igru također su vidjeli koje su sve životinje stanovnici Hrvatske Sahare, ali pri tom su razvijali i finu motoriku razvlačeći gumicu od zadatka do rješenja.

Centar početnog čitanja i pisanja bio je ispunjen slikovnicama o Legendi, spajanju slogova u riječ prema zadanoj kartici, ali i Đurđevačkom kajkavskom abecedom.

Uz fotografiju nalazio se naziv, ali na kajkavskom narječju, a djeca su riječi mogla naučiti tako što su križaljku morali ispuniti kajkavskim riječima. Od raznih veličina kutija gradila se utvrda Stari Grad, a s kocenjem se igrala starinska igra gradnje “zdenca” ili “koca”.

Sastavljanje slagalica kod djece je poticalo pažnju i koncentraciju, a sastavljena slagalica predstavljala je poznate stvari iz Đurđevca. Video zapisi scenskoga prikaza “Legende” kao i “Male legende o Picokima” kod djece se pobudili želju za dramskom improvizacijom.

Istraživačka aktivnost bila je traženje kukaca, koji su stanovnici Đurđevačkih pijesaka, u pijesku i promatranje pronađenih kukaca povećalom.

Kroz likovne aktivnosti dovršavali su fotografije Crkve sv. Jurja, utvrde Stari Grad, zgrade Gradske uprave i deva, a modelirajući hladnim porculanom izradili su simbol grada Đurđevca – pijevca.

Oduševljenje među mališanima izazvale su starinske igre koje su održane u dvorištu vrtića, a kroz koje su se djeca tjelesno razgibala: gađanje lukom i strijelom, potezanje užeta i skakanje u vreći.

Izvor fotografija: Grad Đurđevac

Ne propustite: