[FOTO] DJEČJI VRTIĆ ‘ZRNO’ VIRJE Mališani na poklon dobili tradicijske igračke

Dječji vrtić "Zrno" 107. je hrvatski vrtić u koji su stigle drvene igračke iz Marije Bistrice, a realizaciju ovog projekta su pomogle Koprivničko-križevačka županija i Općina Virje.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Mališani u Dječjem vrtiću “Zrno” u Virju uživaju u igri s novim igračkama. Naime, povodom proslave 26. obljetnice Koprivničko-križevačke županije u petak su zamjenik župana Ratimir Ljubić i načelnik Općine Virje Mirko Perok uručili su ravnateljici vrtića “Zrno”Maji Šobak i mališanima komplet tradicijskih drvenih igračaka.

To je nastavak velikog odgojno-obrazovnog projekta pod nazivom “Dajmo djeci korijene i krila” koji provode Radio Kaj i Etnografski muzej iz Zagreba, a podržavaju ga Ministarstvo kulture, Janaf i Narodne novine, kao i brojne jedinice lokalne i područne samouprave.

Dječji vrtić “Zrno” 107. je hrvatski vrtić u koji su stigle drvene igračke iz Marije Bistrice, a realizaciju ovog projekta su pomogle Koprivničko-križevačka županija i Općina Virje.

Autorica ovog zanimljivog projekta je Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja, a djeca se tako u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine, dok je same igračke UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Zamjenik Ljubić je kazao kako je ovo sedmi vrtić u Županiji koji je dobio drvene igračke i dodao: “Zahvaljujem svima koji sudjeluju u projektu, Općini Virje, Radiju KAJ i Etnografskom muzeju, a veseli nas što će ovi mališani, koji su možda navikli na moderne igračke, ipak učiti o svojoj kulturnoj baštini i tradiciji. Nadam se da će se projekt nastaviti i da će se sva djeca diljem Županije moći upoznati s ovim prekrasnim igračkama”, zaključio je.

Načelnik Perok je istaknuo: „Uz to što se svakodnevno brinemo o našem vrtiću, ovo je poseban dan kada ćemo se prisjetiti tradicijskih igračaka. I ja sam se u djetinjstvu igrao s njima, danas se igraju moji unuci, i zaista mogu reći da nema ljepših i posebnijih. Zahvaljujem Županiji i svim sudionicima na ovom lijepom projektu,” Općine Virje, Mirko Perok.

“Kao što možete vidjeti, ovo je veseli vrtić koji u ovoj pedagoškoj godini polazi 87 mališana u četiri skupine, a provodimo brojne dodatne programe poput folklorne radionice na kojoj se djeca upoznaju s hrvatskom tradicijskom kulturom i razvijaju ljubav prema kulturnoj baštini. Uz pjesmu i ples, važni su nam i tradicijski predmeti poput ovih igračaka i hvala vam što ste baš nas odabrali za sudjelovanje u ovom projektu”, dodala je ravnateljica vrtića, Maja Šobak.

Mirjana Drobina, autorica projekta poručila je: “Čestitam vam jer ste vi ti koji čuvate naše korijene. Svako drvo mora imati korijene kako bi naraslo veliko, a oni predstavljaju sve ono što je jedan narod skupljao kroz stoljeća. To se zove naša baština, a vi ste prekrasna krila koju ju čuvate. Veseli nas da vam možemo darovati preko 30 igračaka koje su obojene ekološkim bojama i znam da ćete se znati igrati s njima”, zaključila je.

Prigodnim riječima obratila se i Valerija Osrečak Ključarić kao predstavnica Narodnih Novina i ravnateljici uručila paket bojica i crtaćeg pribora, kako bi mališani imali još više mogućnosti za igru i uživanje.

Maleni vrtićarci izveli su nekoliko tradicijskih pjesama i plesova kojima su oduševili prisutne, a nakon uručenja tradicijskih igračaka, Laboratorij zabave pripremio im je predstavu “Vilko i Dlakavi čovjek”.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Ne propustite: