[FOTO] ĐURĐEVAC Ministar Goran Marić predao gradonačelniku Jančiju odluku o darovanju zemljišta

"Izuzetno me veseli kada su projekti namijenjeni djeci, upravo kao što je to ovdje riječ. Veseli me da možemo darovati ovo zemljište koje će biti namijenjeno za našu budućnost za našu djecu", zaključio je ministar.

Foto: prigorski.hr, djurdjevac.hr // Preuzeto s internetskih stranica Grada Đurđevca

Grad Đurđevac u utorak je posjetio ministar državne imovine Goran Marić, a domaćini su mu bili gradonačelnik Hrvoje Janči i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Pred utvrdom Stari grad ministru su dobrodošlicu poželjeli kostimirani članovi Udruge sv. Juraj, Kapetan grada Željko Kožarić – Mrvica i Ulama Beg Krešimir Vujčić koji su u kratkom skeču prezentirali najpoznatije đurđevačko nematerijalno kulturno dobro – Legendu o Picokima.

Goran Marić, ministar državne imovine u prostorijama utvrde Stari grad predao je dva važna dokumenta gradonačelniku Hrvoju Jančiju.

Riječ je o odluci o darovanju zemljišta u središtu grada na kojem je izgrađeno dječje igralište i tabularnu izjavu za uknjižbu prava vlasništva Gradu Đurđevcu zemljište u Park šumi Borik.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Grad Đurđevac u partnerstvu s Javnom ustanovom za zaštitu zaštićenih područja Koprivničko-križevačke županije i Turističkom zajednicom grada Đurđevca i LAG-om PODRAVINA prijavio projekt Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, ukupne vrijednosti 17,3 milijuna kuna.

“Projekt se sastoji od tri djela. Posjetiteljskog centru Đurđevačkih pijesaka gdje je cilj prezentacija posebnosti flore i faune Đurđevačkih pijesaka koja će kroz multimedijalni postav biti dostupna posjetiteljima tijekom cijele godine. Školi u prirodi koja je smještena na samom ulazu u Park-šumu Borik gdje će naši mali turisti biti smješteni, gdje će im biti organizirane edukativne aktivnosti, radionice i drugi sadržaji te Geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci gdje će se turisti upoznati s đurđevačkim pješčanim dinama, strašnim mravljim lavom, vlasuljom bradicom i brojnim drugim endemima. Projekt je većinom sufinanciran iz Europskih fondova, a ima i svoju nadogradnju u Boriku. Radi osiguravanja dodatnih sadržaja u park-šumi Borik prijavili smo je još jedan projekt, a odnosi se na uređenje pomične trim staze i amfiteatra za školu u prirodi”, izjavio je Janči.

“Posebno mi je drago što je upravo danas ovdje ministar s kojim imamo iznimno dobru suradnju u rješavanju naših predmeta u Ministarstvu državne imovine. Primopredaja ovih zemljišta bila je nužan preduvjet za realizaciju ovih projekata. Da bi mogli povući EU sredstva, morali smo prije svega riješiti imovinsko-pravne odnose”, istaknuo je zahvalivši se ministru na suradnji i naglasio nastavak suradnje i u budućnosti.

Primopredaji je sudjelovao i Željko Lacković saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća koji se zahvalio ministru na osobnom dolasku i zalaganju za ruralna područja.

“Na području Grada nemamo toliko puno državne imovine, ali tamo gdje imamo ja kao zastupnik koji podupire rad Vlade i koji sudjelujem na sastancima gdje je i ministar prisutan mogu samo pohvaliti Vladu i suradnju s državnim tajnikom i pomoćnicima. Mi smo sve naše sporne situacije obradili i predali prema ministarstvu te smo većim djelom uspjeli riješiti”, zaključio je Lacković.

Dodao je kako će spomenuti projekti povećati vidljivost Đurđevca kao male sredine koja ima ambiciju postati turističko odredište, na kraju je pohvalio napore ministra za sve što radi kako bi se što bolje unaprijedila ruralna područja Hrvatske.

Ministar Gordan Marić zahvalio se domaćinima na prijemu istaknuvši kako nema grada ili općine koja nema ovakvih nerazjašnjenih imovinsko pravnih odnosa.

“Na ovom području još je najmanje ovakvih slučajeva. Prioritete sam stavio na rubna područja, općine i gradove i oni su mi prioriteti. Neke nekretnine, odnosno područja su i po 30 godina zapuštena i nisu u funkciji. Ovo je zajednički projekt jedinica lokalne uprave i samouprave i ministarstva. Na tisuće predmeta i nekretnina napokon stavljamo u funkciju i to nas posebno veseli. Ako znamo da su temeljni atributi države, ljudi i imovina, a imovina je tu da služi ljudima onda je ovo najbolji način kako upravo ova imovina može služiti ljudima koji žive uz tu imovinu”, istaknuo je ministar Marić.

Ministar je naglasio kako ministarstvo s većinom gradova i općina imaju odličnu suradnju, a posebno je pohvalio suradnju s Gradom Đurđevcom.

“Izuzetno me veseli kada su projekti namijenjeni djeci, upravo kao što je to ovdje riječ. Veseli me da možemo darovati ovo zemljište koje će biti namijenjeno za našu budućnost za našu djecu”, zaključio je ministar.

Zajedno su posjetili galerijski prostor Muzeja Grada Đurđevca i obišli izložbu poznatog umjetnika Dalija, Recepti za besmrtnost i Interpretacijski centar Legende o Picokima, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Foto: prigorski.hr, djurdjevac.hr // Preuzeto s internetskih stranica Grada Đurđevca

Ne propustite: