[FOTO] ĐURĐEVAC Otvorena izložba Putevima Zrinskih i Sulejmana

Izložba je organizirana u suradnji s Gradom Szigetvárom i Udrugom prijatelja Starog grada Szigetvára.

Foto: Grad Đurđevac

Povodom Međunarodnog dana muzeja, ovog je vikenda u Đurđevcu otvorena izložba Putevima Zrinskih i Sulejmana.

Izložba je organizirana u suradnji s Gradom Szigetvárom i Udrugom prijatelja Starog grada Szigetvára.

Izložba je dio prekogranične suradnje u kojoj su Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca u suradnji s Gradom Szigetvárom prijavili projekt razvoja turističke ponude.

Glavni ciljevi projekta su njegovanje kulturno – povijesne baštine i generiranje novih turističkih proizvoda. Grad Đurđevac i Szigetvár imaju bogatu materijalnu i nematerijalnu kulturno – povijesnu baštinu vezanu uz vrijeme osmanskih osvajanja.

Otvorenju izložbe prisustvovali su, uz ostale uzvanike, gradonačelnik Szigetvára dr. Péter Vass, povjesničar Zoltán Varga, zamjenik gradonačelnika, Andrea Málek i Anna Pogács, članice Gradskog vijeća Grada Szigetvára i domaćin, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, koji je sa svojim mađarskim kolegom službeno otvorio ovu izložbu.

Gosti iz Mađarske su posjetili i Hrvatsku Saharu – mini zoo, kao i Interpretacijski centar Picokijade te izložbeni prostor u potkrovlju utvrde Stari grad u kojem se nalazi novootvorena izložba Salvadora Dalija.

U glazbenom dijelu programa nastupio je György Csajághy, mađarski virtuouz na puhačkom instrumentu tarogatu, koji je obogatio otvorenje ove izložbe izvođenjem nekoliko djela iz mađarske nacionalne umjetnosti.

Dokumentarna izložba, Putevima Zrinskih i Sulejmana, predstavljena je na 28 panoa i popraćena fotografijama i tekstom koji prikazuju znamenitosti tematskog puta Zrinski – Sulejman.

Taj put prolazi čitavim teritorijem od Iloka do Čakovca te obuhvaća Podunavlje, dio Srijema, povijesnu Osječko-baranjsku županiju, uz Podravinu dodiruje županije Zala i Somogy u Mađarskoj, te Virovitičko-podravsku, Bjelovarsko-bilogorsku i Varaždinsku županiju u Republici Hrvatskoj.

Ova regija, koju povezuju rijeke Mura, Drava i Dunav, u 16. stoljeću pretvorila se u bojište Nikole Zrinskog i Sulejmana. Mjesto nekadašnjih bogatih gradova i dvoraca preuzele su tvrđave i džamije.

Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Foto: Grad Đurđevac

Ne propustite: