[FOTO] ĐURĐEVAC Završen projekt osposobljavanja gerontodomaćica

Cilj projekta je povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika – starijih i nemoćnih osoba s područja Grada Đurđevca.

Foto: Grad Đurđevac

Program osposobljavanja za poslove gerontodomaćice koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela završilo je 13 gerontodomaćica, uspješno položivši ispit.

Osim njih, još dvije gerontodomaćice polaze osposobljavanje za ECDL operatera, čime će steći dodatno obrazovanje i kompetencije koje će im pomoći da se uključe u tržište rada nakon završetka projekta.

U petak je u prostoru Gradske knjižnice u Đurđevcu, gerontodomaćicama zaposlenima kroz projekt UP.02.1.1.05.0157. “Snaga pomoći” gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči uručio uvjerenja o osposobljavanju za poslove gerontodomaćica.

“Grad Đurđevac je prijašnjih godina preko programa javnih radova Pomoć u kući provodio sličan projekt preko kojeg je bilo zaposleno devet žena koje su korisnicima pomagale u obavljanju kućnih poslova. Kroz program Zaželi omogućen je nastavak njihovog rada, a 15 djelatnica sada redovno obilazi 127 starijih i nemoćnih osoba. Nakon što je ministarstvo raspisalo poziv Grad Đurđevac se odmah prijavio jer smo na temelju prošlih projekata uvidjeli veliku potrebu za pružanjem pomoći našim starijim sugrađanima. Nadamo se da će se ovim projektom potaknuti njihova socijalna uključenost i poboljšati kvaliteta života, a prijave ćemo zaprimati i dalje. Projekt ima i dodatne koristi jer je otvoreno 15 novih radnih mjesta za žene”, izjavio je gradonačelnik Janči i zahvalio svim partnerima na pomoći i podrški, a svim ženama je poželio i dalje puno uspjeha u radu.

Projekt Snaga pomoći nastao je u suradnji Grada Đurđevca s PORA-om Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije, a prijavljen je na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Zaželi – program zapošljavanja žena kojega je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Provedba projekta započela je 30. srpnja 2018. godine, a gerontodomaćice su započele s radom 1. listopada 2018. godine.

Projekt provodi Grad Đurđevac u suradnji s partnerima – Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac.

Cilj projekta je povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika – starijih i nemoćnih osoba s područja Grada Đurđevca.

Projektom je zaposleno 15 žena na razdoblje od 24 mjeseca, a svaka vodi brigu o minimalno osam korisnika.

Projekt je namijenjen pružanju podrške i potpore starijim i nemoćnim osobama i osobama s invaliditetom koje uz pomoć gerontodomaćica obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti.

Gerontodomaćice su zadužene za pomoć u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova, održavanju osobne higijene, pružanje podrške korisnicima kroz razgovor i druženje i uključivanje u društvo, pomoć i posredovanje u ostvarivanju različitih prava poput dostave namirnica, plaćanja računa, dostave lijekova i pomagala i slično, a korisnicima takva pomoć zasigurno puno znači.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.320.031,62 kune, a sredstva su 100% osigurana iz Europskog socijalnog fonda, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Foto: Grad Đurđevac

Ne propustite: