[FOTO] FOLKLOR NA ZRINSKOM TRGU Zajednički nastup Gradišćanskih Hrvata i koprivničkog ansambla

Nastup se održao povodom njihovog tradicionalnog putovanja "Po staza naših starih 2013 -2033".

Foto: Grad Koprivnica

Predstavnici različitih kulturnih umjetničkih društava s područja Mađarske, Austrije, Češke i Hrvatske koji njeguju tradiciju gradišćanskih Hrvata, predstavili su se u utorak, kratkim folklornim programom građanima Koprivnice na središnjem Zrinskom trgu. Nastup se održao povodom njihovog tradicionalnog putovanja “Po staza naših starih 2013 -2033”.

Folklorni ansambl Koprivnica, kao pravi domaćini, goste su dočekali i pozdravili s nekoliko pjesama i plesova, a pozdravila ih je i predsjednica Nada Šešić. U ime Grada Koprivnice toplu dobrodošlicu u Koprivnicu gostima je poželjela zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, dok ih je u ime Koprivničko-križevačke županije pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Inače, putovanja koja se organiziraju svake druge godine, počevši od 2013. godine, kreću uvijek iz drugog smjera jer su se Hrvati selili sa zaista širokog područja od zaleđa Senja, Like, Korduna, Banovine, zapadne Slavonije, Moslavine, zapadne Bosne i ostalih krajeva. Ovim nastupima po različitim gradovima, žele se prisjećati svojih predaka, koji su taj put napravili uz puno odricanja, boli i tuge, ostavivši svoj rodni kraj.

Uz narodne običaje, nošnje, pjesme, na putovanjima uče pisma, istražuju prostor, upoznaju ljude i njihove priče, promoviraju gradišćanske Hrvate i zajedništvo Hrvata.

Istodobno provjeravaju, uspoređuju i zajednički otkrivaju i vrijeme i prostor kroz koji prolaze, stoji na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

Foto: Grad Koprivnica

Ne propustite: