FOTO Geci za dlaku izgubio medalju na Svjetskom prvenstvu u karateu

Ivan Geci (desno) // Foto: Privatna arhiva
Ivan Geci (desno) // Foto: Privatna arhiva

Koprivnički karatista Ivan Geci (23) još je prije dvije godine osvojio četvrto mjesto na Europskom prvenstvu u shito ryu karate, koje se održavalo u Slovačkoj, čime je izborio i nastup na Svjetskom prvenstvu koje se u listopadu ove godine održalo u meksičkom Monterreyu.

– Išao sam s ambicijama da upoznam nove ljude, prijatelje, te s njima vježbam i dogovaram se za dalje – skroman je o planovima uoči prvenstva bio Geci.

No, iako je otišao u Meksiku s veoma skromnim očekivanjima, nevjerojatna upornost, a u konačnici i kvaliteta, izišli su na vidjelo. Od pedestak natjecatelja u seniorskoj konkurenciji, Geci je zauzeo peto mjesto, a tek nešto malo sreće nedostajalo je i za brončano odličje.

– Broncu sam izgubio protiv kanadskog natjecatelja zbog dobivenih kazni za nedozvoljene udarce, no dvojica natjecatelja uručila su mi medalju za hrabrost – otkrio je Ivan.

S osmijehom od uha do uha i neopisivim iskustvom Geci se vratio kući, sa željom za još napornijim radom i daljnjim napretkom.

– Naš karate je podjednak u svijetu, ali da bi bili u rangu s najboljima treba puno vježbe. Da bih bio u prvih tri, moram još mnogo poraditi na sebi, najviše na duhovnoj razini, što se postiže meditacijom – kaže Koprivničanac.

Unatoč sjajnim borbama, ističe kako su deset provedenih dana u Monterreyu ipak obilježila nova stečena prijateljstva. Poznanstva s američkim i kanadskim majstorima karatea najviše su ga se dojmila, a posebno ističe i međusobno poštovanje koje vlada u ovome sportu.

– Na samome natjecanju sviđalo mi se kako se svi poštujemo, pričamo, slikamo i, naravno, upoznajemo iz svih krajeva svijeta, a u Meksiku općenito dojmila me se ljubaznost domaćina – rekao je Geci.

Ne smije se izostaviti ni ime Ivanova trenera i učitelja Bogdana Lipića koji je još prije dvije godine prepoznao talent mladoga karatiste, a zajedničkim radom u vrlo su kratkome vremenu postigli uspjeh na svjetskoj razini.

Pred Ivanom su sada mnoga državna natjecanja, no najviše se veseli ponovnom putu na jedan od američkih kontinenata. Sjajnim nastupom u Meksiku zaslužio je poziv na Panameričko shito ryu prvenstvo Gatineau Quebec koje će se u kolovozu 2017. održati u Kanadi.

Plasmani među pet najboljih na Europskom pa na Svjetskom prvenstvu već su iza njega, a Ivan Geci tek je na početku svoje shito ryu karate karijere.

Ne propustite: