[FOTO] KAMERA OBSCURA U Osnovnoj školi ‘Antun Nemčić Gostovinski’ otvorena jedinstvena izložba

"Naša je škola kad smo otvarali Zadrugu prije nekoliko godina, odlučila fotografije nastale kamerom obscurom pretočiti u art razglednice i po tome smo prva škola u svijetu koja je to napravila", istaknula je na početku otvaranja izložbe ravnateljica.

Foto: Grad Koprivnica

Učenici Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” bave se raznim aktivnostima.

Kako bi pokazali jednu od njih, u ponedjeljak je u prostorima škole otvorena jedinstvena 7. izložba u nastajanju fotografija snimljenih “kamerom opscurom” tijekom kišnog koprivničkog vikenda.

Ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec ne krije koliko je ponosna na projekt.

“Naša je škola kad smo otvarali Zadrugu prije nekoliko godina, odlučila fotografije nastale kamerom obscurom pretočiti u art razglednice i po tome smo prva škola u svijetu koja je to napravila”, istaknula je na početku otvaranja izložbe ravnateljica.

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika, Melita Samoborec, imala je čast otvoriti izložbu.

“Izuzetna mi je čast što sam prisutna na izložbi koja je pokazala kontinuitet ove škole i u ovom umjetničkom segmentu. Veseli me da je ovo doslovno izložba u nastajanju jer će svakim danom sve više fotografija biti izloženo. Htjela bi zahvaliti ravnateljici Gazdić Buhanec, voditelju projekta profesoru Kišu i svima vama dragi učenici i roditelji koji ste i ovaj vikend “žrtvovali” za jedan nadstandard koji ova škola ima i morate zbog toga biti jako ponosni na sebe”, izjavila je Melita Samoborec.

Princip rada i izrade kamere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani kamere obscure i projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran).

Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka. Ako na ekran postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati.

Za sve ljubitelje analogne fotografije i manualnih podešavanja, kamera obscura otvara područje beskrajnog i neizvjesnog eksperimentiranja, a sama pomisao da ste svoj aparat sami izradili već dovoljno ushićuje.

Foto: Grad Koprivnica

Ne propustite: