[FOTO] KC SREDNJOŠKOLKE U IZRAELU Ivana Gregurina: Svjetsko prvenstvo u futsalu ostavilo je velik trag na svakome od nas

Osim utakmica, djevojke su imale priliku posjetiti prekrasnu pješčanu plažu i okupati se u Mediteranskom moru.

Foto: Facebook Ivana Posavec Gregurina

Učenice Srednje škole Koprivnica 13. ožujka 2018. godine otputovale su u Izrael na Svjetsko školsko prvenstvo u futsalu.

Djevojke su se radovale tome, no prije samoga odlaska zadesili su ih brojni problemi. Najveći je bio taj da su dva tjedna prije putovanja saznali kako ne mogu nastupiti djevojke 1999. godišta, koje su ujedno na Državnom školskom prvenstvu svojim plasmanom i dobile mogućnost nastupiti na Svjetskom školskom prvenstvu.

Učenice koje nisu mogle nastupiti su Matea Varga, Marija Piškor, Ivona Tudić, Sofija Česi, Martina Posavec, Ljiljana Cenkovčan, Lea Lončar te Ivana Tudić. Od te ekipe ostala je samo jedna učenica – Ivana Kirilenko. U dva dana uspjeli su prikupiti nove djevojke koje su godištem imale pravo nastupa.

Kada su već spakirale putne torbe i sve je bilo spremno za polazak, stvar se dodatno zakomplicirala. Nekoliko dana prije puta jedna se učenica na treningu onesvijestila te je morala ostati u bolnici na promatranju, tako da su opet morali tražiti jednu igračicu koja će nastupiti.

– Prije svega spomenula bih koliko sam ponosna na požrtvovnost svih djevojaka na terenu, koje su doslovno ostavile srce na terenu. To je bilo zbog djevojaka koje su morale ostati kod kuće. Upale smo u dosta tešku skupinu i odmjerile snage protiv Italije, Brazila i Belgije. Mi smo u ekipi imale samo jednu igračicu koja aktivno trenira nogomet, a djevojke iz Italije ostale su u čudu kada su saznale da 11 od 12 djevojka ne trenira nogomet, već rukomet, košarku, hrvanje, a neke se uopće nisu aktivno bavile sportom. Ekipa Brazila požalila se da im je utakmica protiv naših djevojaka uistnu bila i najteža. Sve ekipe u skupini izgubile su sa sedam ili osam razlike od ekipe Brazila. Dakle, da smo imale samo malo više sreće imale bi i bolji plasman. Zadovoljne smo, jer biti osmi u svijetu nije mala stvar s obzirom na ranije navedenu situaciju – istaknula je trenerica Ivana Gregurina.

U prvoj utakmici protiv Italije djevojke su poražene s 4:3, iako su imale priliku za izjednačnenje, no pogodak izveden iz auta bio je poništen. Druga utakmica igrala se protiv jakog Brazila. Prvo poluvrijeme Koprivničankama je palo samopouzdanje nakon sedam primljenih golova, dok su drugo poluvrijeme “grizle” do zadnje minute i primile samo jedan pogodak. Treća utakmica bila je protiv Belgije, gdje su cure uz malo nesreće izgubile 5:4. U zadnjoj minuti dobile su gol i više nije bilo moguće izjednačiti. U četvrtoj su utakmici odmjerile snage s Kineskinjama, gdje su djevojke već bile iscrpljene, ali Kina je imala malo više sreće. Utakmica je završila s 5:4 u korist Kine, iako je bio prekršaj nad golmanom koji suci nisu primijetili. Zadnja utakmica odigrana je protiv ekipe iz Izraela, gdje su koprivničke srednjoškolke pobijedile s visokim rezultatom 6:1.

Nogometašice su na kraju završile na osmome mjestu, no svojom igrom pokazale su da mogu parirati drugim zemljama, gdje sve djevojke igraju u klubovima.

– Bila mi je velika čast nastupati na prvenstvu i predstavljati svoju državu. To je neopisivo iskustvo koje se ne zaboravlja. Jedino mi je bilo žao to što cure s kojima sam već bila uigrana nisu mogle ići s nama. Domaćini su bili odlični, kao i hotel u koji su nas smjestili, ali je bio dosta udaljen od dvorane pa smo svaki dan morali putovati po 40 minuta, ovisi u kojoj smo dvorani igrali – otkrila je Ivana Kirilenko, igračica koja se najviše istaknula s postignutih deset pogodaka na prvenstvu.

Osim utakmica, djevojke su imale priliku posjetiti prekrasnu pješčanu plažu i okupati se u Mediteranskom moru. Jedan dan bio je rezerviran kao kulturni dan, gdje se svaka zemlja predstavila putem prospekata, tradicionalne hrane, pića te raznih suvenira. Svaka ekipa predstavila se pjesmom ili plesom na pozornici.

– Domaćini nas odveli na izlet u sveti grad Jeruzalem te je to za neke bilo posebno emotivno. Ono što je zanimljivo u Izraelu je to što je sigurnost na ulicama na visokoj razini. Prilikom ulaska u dućan prolazili smo kroz detektor metala i pokraj naoružanih čuvara. Čuvar hotela isto je tako bio naoružan, no nije izgledao opasno, posebno kada se svaki dan plesom pridružio našim djevojkama, koje su pjesmom dolazile i odlazile iz hotela – otkriva Ivana.

– Jedan dan imala sam prilike nastupiti za ekipu delegata iz raznih zemalja te uz rame predsjednika ISF-a (Internacional school sport federation), protiv organizatora samog natjecanja. Zanimljivo je bilo kako su me moje cure bodrile s tribina i vikale kako se igra do zadnje minute te da ne smijem stati. Na isti način ja bodrim njih s klupe. Imala sam različite tenisice posuđene od učenica, kao i dres. Spomenula sam kako bih, da imam 12 nogu, nosila po jednu od svake učenice. Drugi dan dio učenica i ja zaigrale smo futsal na plaži po pijesku sa sucima s natjecanja. Ovo natjecanje je, osim sportskog dijela, ostavilo trag na svakome od nas. Vrlo rado bih se vratila u tu zemlju, a vjerujem i svi ostali – zaključuje trenerica.

Za ekipu na Svjetskom školskom prvenstvu nastupile su Ivana Kirilenko, Valentina Belušić, Valentina Šestak, Dragana Zrinski, Nataša Vargović, Mihaela Crnčić, Leticia Krstanović, Marsela Nemec, Katijana Klarić, Karolina Igrec te Patricia Navoj pod vodstvom prof. Ivane Gregurina. Uz djevojke bili su još i ravnateljica Srednje škole Koprivnica Manuela Gregurić, prof. Filip Turk te fizioterapeut Vladimir Obranović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Facebook Ivana Posavec Gregurina i Ivana Kirilenko

Ne propustite: