[FOTO] KOLUMNA Saharun – dašak tropa na Jadranu

Sunčanje na ležaljkama ispod slamnatih suncobrana prava je pozicija za uživanje u toj igri boja kojom nas je na ovom komadiću Dugog otoka počastila Majka priroda – najveća i najsavršenija umjetnica.

Diana Bartolić // Foto: Klikaj.hr
Diana Bartolić // Foto: Klikaj.hr

Dok sam prošli tjedan pisala o  maloj, ne baš lako dostupnoj plaži iznad koje kao osobni stražari oblijeću bjeloglavi supovi koja je na samom vrhuncu moje liste najdražih plaža Jadrana, znala sam točno da će moj sljedeći tekst biti posvećen Saharunu. Plaža potpuno različita od prethodne, ali jednako lijepa, očaravajuća i posebna. Toliko različite, a toliko lijepe da mi je nemoguće odabrati dražu/ljepšu/bolju.  A ljepota je u tome što ni ne moram. Obje trenutno zauzimaju prvo mjesto. I to i više nego zasluženo.

Znajući toliko unaprijed da ću pisati o Saharunu (što je prava rijetkost, obično me tema udari u glavu tek dok otvorim word!)  imala sam tjedan dana da se prisjetim uživanja tamo i razloga zašto kad netko spominje predivne plaže, uživanje, ljeto, more i sunce pomislim automatski na taj pješčani komadić raja. Pješčani – da dobro ste pročitali! Obožavam pješčane plaže i nikako ne razumijem one žalopojke tipa „pijesak ti se zavuče svuda, ručnici i sve stvari su pune pijeska i blablabla“ –Ozbiljno? Pijesak ti je na stvarima? Na pješčanoj plaži?? Jaooo kako si ti loša žena/majka/kraljica/domaćica/štogod-drugo-želiš-biti jer ti stvari nisu savršeno izglancane na plaži! Ma dajte ljudi, vi ćete se otuširati, stvari će se oprati, a na kraju krajeva nikog, ali apsolutno nikog ne bi trebalo biti briga na godišnjem ima li ili nema malo pijeska na ručniku. A kamo li živcirati se zbog toga. Ili mahnito čistiti.

Ljeto. Godišnji. Sunce. Opuštanje. More/Rijeke/Planine. Sreća. à vidiš,  nema mjesta za stres, paniku i mahnito čišćenje. To ostavi doma.

Dakle, obožavam pješčane plaže, a Saharun je raj! Plaža je kameno-pješčana za sve one koji se boje pijeska, a prvi korak u more je sreća u svom iskonskom obliku! Toplo more, pješčano dno koje je protkano malenim pješčanim „dinama“ koje stvaraju valovi i koje pružaju osjećaj ekskluzivne masaže stopala. Hodam u toj sreći i hodam i hodam i hodam i još uvijek more mi je ispod koljena. Hodam još malo, hodam…hodam…hodam… uživam u toj pličini! Savršena je! Plitko je toliko daleko da možeš napraviti pravu šetnju, a opet dovoljno brzo možeš fino zaplivati, a da se ne osjećaš kao zarobljenik u dječjem bazenu.

A more ovdje je najljepše! Tirkizna boja prozirnog mora koje pruža pogled na pješčano dno. Da, znam koliko čudno zvuči ova rečenica, ali uistinu je more savršeno prozirno nudeći tako pogled na pješčano dno, a istovremeno oduševljava tirkiznom bojom. I upravo zbog toga izgleda kao da je Saharun otrgnuti dio tropskih plaža i postavljen na Dugi otok. Tirkizna boja mora u koju sam zaljubljena preko svake mjere mijenja u svjetliju ili tamniju  ovisno o položaju sunca,  stvarajući tako čaroban pogled kojeg se ne možete zasititi.

Sunčanje na ležaljkama ispod slamnatih suncobrana prava je pozicija za uživanje u toj igri boja kojom nas je na ovom komadiću Dugog otoka počastila Majka priroda – najveća i najsavršenija umjetnica.