[FOTO] KOPRIVNIČKA TRŽNICA Podijeljeni certifikati poljoprivrednim proizvođačima

Zahvaljujući certifikatu kupci imaju garanciju da je proizvod koji kupuju zaista domaći.

Foto: Luka Krušec

U sklopu projekta “Certificirana seljačka tržnica” poljoprivrednim su proizvođačima uručeni certifikati koji dokazuju da su poljoprivredni proizvodi koje certificirani trgovci prodaju na tržnici isključivo proizvodi iz njihovih vlastitih oranica.

– Vjerujem da certifikat ovih 37 proizvođača koji su ga dobili pomaže prodaju jer su time dobili markicu koja jamči da imaju domaći proizvod, a koliko pratimo trendove vidimo da se sve više ljudi okreće kupnji upravo domačih proizvoda. Nadam se i doista mi je želja da im ovo bude mali vjetar u leđa u ova turbulentna vremena za hrvatsku poljoprivredu koja traju već 25 godina koji će im pomoći da budu stabilniji i efikasniji. Trend tržnica dolaskom trgovačkih centara u cijeloj se hrvatskoj smanjio, no kad govorimo o našim proizvođačima mogu reći da prema saznanjima imamo najjaču tržnicu u regiji, naravno da stanje unatoč tome nije idealno ali ćemo držati taj trend – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik grada Koprivnice

Miljenko Ernoić, stručni tajnik Udruge hrvatskih tržnica rekao je da certifikacija traje do 30.6. te da je do sada certificirano 12 gradova, a čeka se još četiri. Ukupno će biti certificirano oko 630 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s čime u udruzi nisu zadovoljni jer se unatoč lošoj situaciji u poljoprivredi ljudi ne uključuju u program certificiranja.

– Bili bismo zadovoljni kada bi imali 10.000 OPG-ova uključenih u program certifikacije, a predali smo i zamolbu ministarstvu kulture za proglašenje tradicijskog oblika trgovanja s klupa nematerijalnom baštinom kakvih primjera već ima i u Europi. Tu bismo zaštitu kasnije podigli na svjetsku razinu, odnosno na razinu UNESCO-a s ciljem održavanja tradicije proizvodnje i kupnje domaće hrane ali i očuvanje veze ruralno-urbano – dodao je  Ernoić.

Maja Hleb, direktorica Komunalca rekla je da je certifikat potrebno obnavljati jednom godišnje zbog čega neki odustaju, a ono što je bitno u obnovi je to da poljoprivredna savjetodavna služba zaista radi kontrole i certifikat dobivaju samo oni koji imaju registrirani OPG i prođu kontrole kojima se utvrđuje da imaju zemlju na kojoj proizvode kulture za koje se certificiraju.

Od certificiranih smo OPG-ovaca doznali da je certifikat nešto što se dugo razvijalo i pomoću njega kupci prepoznaju da je proizvod proizveden upravo na njihovom domaćem terenu što znaju cijeniti i zahvaljujući tome, ali i kvaliteti samih proizvoda vračaju se uvijek iznova.

Ne propustite: