[FOTO] KOPRIVNIČKO RODILIŠTE Tena je prva rođena u 2020. godini, kod kuće ju čekaju seka i braco

Velik broj novorođene djece se rađa u nekim drugim dijelovima svijeta, no nažalost ne možemo direktno utjecati na demografske tokove. Ono što možemo i što činimo jest poboljšanje uvjeta u kojima liječnici i osoblje rade - istaknuo je župan Darko Koren.

Foto: kckzz.hr

Prva beba rođena u 2020. godini u rodilištu Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici je djevojčica Tena koja je na svijet došla 1. siječnja u kasnim večernjim satima.

– Teška je 3190 grama i duga 48 centimetara. Porod majke je prošao u redu, a malena djevojčica je treće dijete u obitelji. Što se tiče statistike i dalje smo u trendu pada broja poroda. Prošle smo godine tako imali 11 poroda manje nego u 2018. godini, no imali smo i deset blizanačkih trudnoća pa je ukupno gledajući, u 2018. godini rođeno desetero djece više u odnosu na prethodnu godinu – istaknuo je voditelj odjela za ginekologiju i opstetriciju dr. Ivica Stanišić.

Tenu kod kuće čekaju seka od 10 godina i mali braco od godinu i pol.

Rodilište je danas, u četvrtak, tradicionalno posjetio koprivničko-križevački župan Darko Koren sa svojim zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirem Ljubićem i drugim suradnicima, a domaćini su im, među ostalim, osim dr. Stanišića, bili i ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić, zamjenica ravnatelja Biljana Marković te pomoćnica ravnatelja bolnice za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić.

Župan je naglasio kako je obilazak rodilišta najljepši mogući način za započeti novu godinu i pritom je pohvalio medicinsko osoblje koje predano radi kako bi se majke i njihova novorođenčad osjećali ugodno za vrijeme boravka u bolnici.

– Činjenica je da su demografski trendovi u Hrvatskoj negativni, a to je posljedica sveopćih kretanja u društvu. Velik broj novorođene djece se rađa u nekim drugim dijelovima svijeta, no nažalost ne možemo direktno utjecati na demografske tokove. Ono što možemo i što činimo jest poboljšanje uvjeta u kojima liječnici i osoblje rade. Nedavno smo obišli nove prostore pedijatrije koji su kvalitetno uređeni, a uskoro će se otvoriti i novi prijem rodilišta. Dakle, na nama je da stvorimo materijalne uvjete uz nadu da će se razvojem ekonomije i demografski trendovi popraviti te da ćemo u budućnosti svjedočiti rađanju sve većeg broja djece u našoj županiji – kazao je župan Koren.

Ravnatelj Devčić, pak, izrazio je optimizam i nadu kako će se trend smanjenja broja novorođenčadi smanjiti mjerama Vlade te poboljšanjem kvalitete usluge zbrinjavanja rodilja u bolničkim ustanovama.

– Vjerujem kako će demografske mjere te poboljšanje materijalnih uvjeta unutar naše ustanove uvelike doprinijeti još kvalitetnijem zbrinjavanju novorođenčadi i rodilja. U našoj bolnici trenutačno traju radovi rekonstrukcije prostora za prijem rodilja koji će biti gotovi do kraja veljače čime ćemo dobiti prekrasan novi prostor koji je po svojoj funkcionalnosti u potpunosti prilagođen našim rodiljama – naglasio je ravnatelj koprivničke bolnice.

Župan i njegovi zamjenici osim čestitki rodiljama na prinovama u njihovim obiteljima zaželjeli su im i svako dobro u 2020. godinu te ih darivali prigodnim poklonima.

Foto: kckzz.hr

Ne propustite: